Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

15. 06. 2018. 13:30   >>  19:07 13

TRI RAZLOGA

Šundić pokrenuo proceduru za smjenu Mićunovića

Vršilac dužnosti generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG), Božidar Šundić, pokrenuo je proceduru za razrješenje Vladana Mićunovića s pozicije direktora Televizije Crne Gore.

U Namjeri o razrješenju Mićunovića su navedena tri razloga, koja se odnose na ugovor o poslovnoj saradnji Javnog servisa sa NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO), neusvajanje Programsko-produkcionog plana (PPP) Televizije Crne Gore (TVCG) za 2018. godinu, te na propuste prilikom iznošenja podataka o gledanosti elektronskih medija u Crnoj Gori. 

U obrazloženju koje se odnosi na sporni ugovor s CGO, navodi se da je koncipiran suprotno Zakonu o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore i kao takav, kako se ističe, "u dijelu prava i obaveza dovodi u pitanje nezavisnost RTCG - programsku i nezavisnost novinara".

"Neposredan i konkretan spoljni uticaj Ugovorom se ostvaruje prethodno sugerisanim i pisano odobrenim temama, izborom gostiju, kontrolom konačnih priloga prije njihovog emitovanja", navodi se u obrazloženju, uz ocjenu da su tako dovedeni u pitanje elementi osnove profesionalnog i objektivnog novinarstva, uredničke nezavisnosti, kao i principi institucionalne autonomije RTCG-a.

U Namjeri o razrješenju se pojašnjava da je Mićunović, neusvajanjem Programsko-produkcionog plana, kao direktor TVCG, svojim "nesavjesnim i nepravilnim radom" pričinio veću štetu RTCG.

"Na sjednici Savjeta RTCG, koja je održana 27. decembra 2017. godine, na dnevnom redu je bilo Razmatranje propusta prilikom iznošenja podataka o gledanosti elektronskih medija u Crnoj Gori. Po pitanju iznošenja netačnih podataka..., izjavili ste da preuzimate odgovornost za netačnu interpretaciju podataka", navodi se u Namjeri o razrješenju Mićunovića.

Podsjećamo, Mićunović je za direktora TVCG izabran u junu 2017. godine.

Prethodno je na posljednjoj sjednici Savjeta RTCG smijenjena Andrijana Kadija s pozicije generalne direktorice Javnog servisa, a za VD je izabran Božidar Šundić.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније