Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

15. 06. 2018. 22:39   >>  22:28

NAJVIŠE U H.NOVOM

Oko 3,4 hiljade zahtjeva za legalizaciju

Lokalnim samoupravama u Crnoj Gori do danas je predato 3.409 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Kako su kazali iz tog resora, najviše zahtjeva podnijeto je u Herceg Novom, u kome se za legalizaciju prijavilo 764 građana.

„Slijede Bar sa 506 zahtjeva, Podgorica sa 382, Budva sa 372 i Kotor sa 302 zahtjeva. U Ulcinju je podnijeto 259 zahtjeva, u Pljevljima 155, u Tivtu 175, u Rožajama 86, dok je u Nikšiću podnijeto 108 zahtjeva“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su u Bijelom Polju građani podnijeli 50 zahtjeva, u Kolašinu 59, na Žabljaku 60, u Beranama 39, u Danilovgradu 47, na Cetinju 25, u Mojkovcu 15 i u Plavu četiri.

Iz Ministarstva su apelovali na građane da započnu proces legalizacije i podnesu prijavu u predviđenom roku, najkasnije do 15. jula.

Oni su podsjetili da su, prema Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, vlasnici bespravnih objekata koji su evidentirani na orto-foto snimku, a za koje nije podnijet zahtjev za legalizaciju, dužni da plaćaju naknadu za korišćenje prostora.

„Ovu naknadu dužni su da plaćaju i vlasnici bespravnih objekata za koje je donijeto rješenje o odbijanju zahtjeva za legalizaciju, sve do uklanjanja objekta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je nadležni organ lokalne uprave dužan da u roku od 60 dana od isteka roka za prijavu za legalizaciju, podatke dobijene preklapanjem podataka iz orto-foto snimka i primljenih zahtjeva sistematizuje i utvrdi listu bespravnih objekata za koje nije podnijet zahtjev za legalizaciju, odnosno onih koji nijesu ispunili uslove za nju u skladu sa zakonom.

Iz Ministarstva su kazali da godišnja naknada za korišćenje prostora po metru kvadratnom (m2) bespravnog objekta može iznositi od 0,5 odsto do dva odsto prosječne cijene građenja m2 novoizgrađenog stambenog objekta u Crnoj Gori.

Kako su naveli, ta prosječna cijena, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, za prošlu godinu iznosi 681 eura po m2.

„To znači da godišnja naknada za korišćenje prostora može iznositi od 3,41 do 13,62 eura po m2, u zavisnosti od visine, načina i kriterijuma plaćanja godišnje naknade koju utvrđuje nadležni organ lokalne samouprave“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da godišnja naknada za korišćenje prostora za stambeni objekat od 100 m2 može iznositi od 340,5 do 1.362 eura, za stambeni objekat od 150 m2 može iznostiti od 510,75 do 2.043 euraa, dok godišnja naknada za stambeni objekat od 200 m2, može iznositi od 681 do 2.724 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније