Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

15. 06. 2018. 18:39 >> 18:45

PISALI ĐUKANOVIĆU I MARKOVIĆU

Mještanima Pive odgođen protest

Protestno okupljanje i blokadu puta koju su mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna planirali u ponedjeljak, policija je odgodila za srijedu, nakon isteka pet dana od dana prijave okupljanja.

Odbor mještana Gornjih i Donjih Brezana je saopštio da im je iz policije rečeno da, u skladu sa Zakonom, nemaju pravo da organizuju protestno okupljanje i blokadu puta u ponedjeljak, kako su najavili.

Mještani su juče najavili protestno okupljanje revoltirarni odnosom Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), koji u ovom kraju gradi 410kW dalekovod Lastva Pljevlja, prema putnoj infrastrukturi i biodiverzitetu.

Oni su danas najavu protesta uz obrazloženje, proslijedili i na adrese pedsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića i direktora CGES-a Dragana Kujovića.

"Stanovnici MZ Brezna ugroženi su neadekvatnim korišćenjem putne infrastrukture koje su gradili iz sopstvenih samodoprinosa i na sopstvenoj zemlji decenijama unazad. Određena pravna lica koja su izvodila radove teškim mašinama narušili putnu infrastrukturu čime su oštetili mještane sela koji su direktni korisnici puta a da pri tome nijesu pokazali ni minimum razumjevanja da dovedu put makar u približno prvobitno stanje. U selu imamo i domaćinstva koja se ozbiljno bave turizmom i poljoprivredom koji je ovakvim stanjem puta uništena njihova egzistencija i nijesu u mogućnosti da plaćaju obaveze prema državi i prema radnicima bez obzira na molbe opštini i nadležnima da nešta urade na sanaciji puta. Još imamo i velike pritužbe gostiju i mušterija da će nas tužiti zbog šteta na autima koje je imalo desetak njih u zadnja tri mjeseca", navode mještani.

Oni traže da se put popravi, odnosno napravi novi, mještani pošteno obeštete za svoja imanja, ali i da CGES, kao društveno odgovorna kompanija, investira u vodosnabdijevanje ovih pivskih sela, koja su medju rijetkima u Crnoj Gori koja još nemaju vodu.

"Kako je privredni subjekt CGES na teritoriji sela Donja Brezna i Gornja Brezna, već u velikoj mjeri ugrozio biodiverzitet, i značajno ugrozio razvoj eko turizma i poljoprivrede, koji su u ekspanziji, mještani smatraju da, kao društveno odgovorna kompanija, treba dio ogromnog profita koji će sticati koristeći prostor i resurse ove teritorije, vrati zajednici i to na način što će investirati u vodosnabdijevanje sela koja su jedna od poslednjih u Crnoj Gori koja još uvijek nemaju vodu", navode mještani Brezana.

Organizacija javnog skupa, zaključuju, podrazumijeva okupljanje na javnom putu Donja Brezna Gornja Brezna Kod Pilane u Donjim Breznima počev od 20. jula godine u trajanju od 7 dana od 7 do 17 sati.

"Pošto će skup biti masovan velika je mogućnost da će mještani zabraniti prolazak teškim kamionima koji urušavaju ovaj putni pravac u pravcu sela Gornja Brezna koji su i upropastili ovaj put", kaže se u dopisu koji potpisu članovi mjesnog odbora Mirko Radojević, Nikola Radojević, Vesna Radojević, Lazar Radojević, Milorad Blečić, Josip Đurković, Spasoje Radojević, Rajko Todorović, Savo Todorović, na čelu sa predsjednikom Milonjom Blagojevićem.

CGES je danas saopštio da su apsolutno netačni navodi da “otima zemlju i da uništava puteve”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније