Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 07. 2013. 14:49 >> 14:49

MOŽDA

Bobić: CG i Srbija zajedno u EU

Crna Gora i Srbija imaju šanse da istovremeno ili sa malim vremenskim razmakom postanu članice Evropske unije, jer je dinamika procesa pristupanja te dvije zemlje slična, ocijenila je generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji, Maja Bobić.

Kako je kazala, teoretski je moguće da Crna Gora i Srbija zajedno uđu u EU, ali ne zato što bi pregovori bili objedinjeni ili što bi Srbija i Crna Gora išle u jednom paketu, jer je vrlo jasan pristup EU da svaka zemlja napreduje u skladu sa svojim zaslugama i individualno.

„Već zato što bi proces ispunjavanja uslova tekao sličnom dinamikom. U tom smislu, pošto je relativno slična dinamika i sada, ako poredimo sa ostatkom regiona, ove dvije zemlje imaju šanse da istovremeno ili sa malim vremenskim razmakom postanu članice EU“, rekla je Bobić agenciji Mina.

Ona je ocijenila da je napredak u oblastima na koje se odnose poglavlja 23 i 24, apsolutno neophodan, navodeći da to nije tumačenje nekih evropskih zvaničnika, već je to definisano u Strategiji proširenja EU, a i u Pregovaračkom okviru za Crnu Goru.

Prema riječima Bobić, upravo taj novi pristup EU znači da, ukoliko postoji ozbiljno zaostajanje u ispunjavanju uslova iz poglavlja 23 i 24, Komisija ili trećina zemalja EU može predložiti da se obustavi otvaranje drugih poglavlja dok se ne postigne uravnotežen napredak, odnosno ispunjavanje obaveza iz ta dva poglavlja.

„Čini mi se da Crna Gora nije još u toj fazi ili problemu ali treba zaista shvatiti ozbiljno preuzete obaveze“, poručila je ona.

Bobić, kako je rekla, ne zna koliko se suočavanje sa organizovanim kriminalom i korupcijom u Srbiji može nazvati sveobuhvatnim i uspješnim.

„Da, bilo je nekih konkretnih poteza, donijete su određene strategije i slično ali dokle god to ne postane prioritetno pitanje nezavisnih institucija i dok ne dobije adekvatan epilog – sudsku odluku i izvršenje, ja bih bila oprezna u proglašavanju te politike u potpunosti uspješnom“, kazala je ona.

Bobić je ocijenila da je dobro što je to prepoznato kao jedno od najvažnijih pitanja aktuelne vlade i to je, dodala je, nešto što građani zapravo očekuju.

„Crnogorsku politiku u ovim oblastima nisam pažljivo pratila, ali znam da imate izuzetno aktivno i agilno civilno društvo koje insistira na obračunu sa korupcijom i kriminalom i mislim da ono igra izuzetno važnu i nezamenljivu ulogu u vašem društvu“, navela je ona.

Komentarišući očekivanja zvaničnika Srbije, nakon dešavanja u toj zemlji, da Srbija bude 29. članica EU, Bobić je rekla da imaju uvijek velika očekivanja.

„Međutim, imali smo dosta sličnih obećanja i procjena koje je vrijeme u potpunosti pregazilo. Mislim da je rano davati te procjene jer smo tek na početku jednog ogromnog posla“, poručila je ona.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније