Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

19. 06. 2018. 09:30 >> 09:21

PREDLOG ŠEHOVIĆU

Vlada da garatuje kreditiranje talentovanih studenata

Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu je poslala otvoreno pismo ministru prosvjete Damiru Šehoviću u kojem predlažu model za finansiranje studenata u inostranstvu.

Iz te organizacije poručuju da su sa oduševljenjem primili vijest da će Ministarstvo prosvjete i Vlada Crne Gore pomoći studentkinji Prirodno-matematičkog fakulteta Nini Bošković da nastavi školovanje na prestižnom programu kliničke embriologije na Univezitetu u Oksfordu.

“Mi vjerujemo da bi najbolji način da se kratkoročno riješi problem finansiranja školovanja Nine i sličnih kandidata, bio kreiranje partnerstava/sporazuma između finansijskih insitucija u Crnoj Gori i Ministarstva prosvjete, gdje bi Vlada pružila garancije za kreditiranje talentovanih učenika i studenata kako bi oni mogli dobiti povoljnije i konkurentne kreditne uslove isključivo za finansiranje obrazovanja, uz početak otplate sa grejs periodom od, recimo, četiri godine nakon završetka studija”, predlažu studenti.

Ministarstvo prosvjete bi, kako navode, kroz prethodno definisani konkurs moglo napraviti kraću listu učenika i studenata za koje bi pružila garancije (tzv. “Premijerova lista”), definisati maksimalne iznose za koje se može garantovati, kao i povoljnosti za učenike i studente koji bi se nakon završenih studija vratili u Crnu Goru (npr. da Vlada direktno izvrši uplatu dijela kredita ukoliko studenti nakon završetka studija rade u Crnoj Gori 3, 5, 10 godina).

“Sklapanje ekskluzivnih ugovora sa više finansijskih institucija bi dodatno stimulisalo banke da ponude konkurentnije proizvode i bolje kreditne uslove kandidatima. Kandidati bi kao dodatnu obavezu imali i informisanje budućih generacija učenika i studenata o prilikama i savjetima za uspješno apliciranje na vodeće programe, npr. kroz OCSI”, predlažu u Organizaciji studenata.

Kroz OCSI-no dugogodišnje razmatranje ovog problema, ipak, vjerujeu da se rješenje, koje ima za cilj ozbiljno i dugoročno savladavanje problema, nalazi u udruženom djelovanju (institucije, organizacije, kompanije).

Među tri glavna izazova navode rješavanje nerazumijevanja visokog obrazovanja (među crnogorskim učenicima i studentima) kao finansijski i vremenski intenzivne kapitalne investicije, koja nije obavezna, i koja kao takva nosi brojne vrste rizika.

Preinačenje borbe protiv “odliva mozgova” u strategiju stvaranja svojevrsne “mreže mozgova”.

Kreiranje ultimativnog programa stipendiranja za najambicioznije i najsposobnije mlade ljude, koji bi makar jednoj osobi godišnje, kroz iscrpni i transparentni selekcioni proces, obezbijedio pune finansije za vodeći svjetski program visokog obrazovanja.

“OCSI već nekoliko godina, kroz svoju mrežu, radionice i aktivnosti, kontinuirano radi na savladavanju prva dva izazova. Mi vjerujemo da svi budući aplikanti mogu drastično redukovati troškove studija racionalnim i višegodisnjim planiranjem svojih aplikacija. Sa druge strane, svjesni smo benefita koje donose iskustvo i informacije iz prve ruke, i značaj uzajamne podrške za svaku fazu studija. Ovakva vrsta podrške takođe može dodatno redukovati troškove, primarno pristupanjem alternativim vidovima finansiranja”, poručuju iz OCSI-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније