Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina; B.V.

20. 06. 2018. 12:40   >>  12:32

GRIN HOUM

Požari uništili 80.000 hektara šume

Požari su ekološki i ekonomski problem i najveća prijetnja degradaciji šuma, saopšteno je iz Grin Houm-a /Green Home/.

 

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da se šume Crne Gore na osnovu očuvanosti, raznovrsnosti i vrijednosti svrstavaju među najkvalitetnije u Evropi, ali da brojne prijetnje kojima su izložene mogu značajno uticati na njihov gubitak.

U Crnoj Gori je, kako su naveli iz Grin Houma, od 2010. do prošle godine evidentirano 680 šumskih požara, pri čemu je oštećeno ili uništeno više od 80 hiljada hektara šume, a šteta se procjenjuje na oko sedam miliona eura.

Dodaju da je u Crnoj Gori prošlog ljeta zabilježeno 3.125 požara, od čega 2,8 hiljada na teritoriji Podgorice, i da je zabrinjavajuće da ih je bilo čak 72 u jednom danu.

„Analize pokazuju da je 65,4 odsto požara izazvano ljudskom nepažnjom. Ljudi izazivaju požare namjerno, ili iz nehata i neznanja”, kaže se u saopštenju.

Iz Grin Houma su ukazali da je prijavljivanje požara, pozivom na broj 112 – Operativno komunikacioni centar ili 123 – Služba zaštite, jedna od osnovnih mjera prevencije širenja i nastanka novih.

Kako su naveli, u neko ko namjerno ili nenamjerno izazove šumski požar, rizikuje da bude kažnjen od šest do 12 godina zatvora, u zavisnosti od posljedica koje krivično djelo može da proizvede.

Grin Houm, u saradnji sa Službom zaštite Glavnog grada, Direktoratom za vanredne situacije i Upravom za šume, sprovodi edukativnu kampanju o značaju prevencije nastanka požara i očuvanju šumskih ekosistema, kroz program „Za svako dobro“ koji je finansirao Crnogorski Telekom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније