Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 06. 2018. 18:18 >> 18:08

ISTRAJNI U NAMJERI

Mještani Brezana: Blokada do ispunjenja zahtjeva

Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna već treći dan blokiraju put ka svojim selima i kažu da su odlučni da istraju dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Oni od Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) traže da popravi put koji je ova kompanija uništila izvodeći radove na 410kv dalekovodu Lastva – Čevo – Pljevlja, i da učestvuje u obezbjedjivanju sredstava da mještani ovih sela konačno dobiju vodu. Mještani traže i da privredni subjekti koji izvode radove u njihovim selima ne upadaju na njihova imanja bez pravnog osnova, kao i da budu pravično obeštećeni za uništenu imovinu. U tom smislu, kako navode, preduzimaju korake u skladu sa zakonima, Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Na sastanku kod gradonačelnika Plužina, Mijuška Bajagića, dobili smo obećanje da će opština participirati trećinom sredstava za vodosnabdijevanje. Za realizaciju projekta vodosnabdijevanja, koji je urađen, neophodno je 240.000 eura. To nijesu velika sredstva, a znače život ovim selima. Obratićemo se i zvanično Vladi i Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom da obezbijede trećinu, a od CGES-a, koji na ovom prostoru izvodi radove i ostvaruje profit tražimo da dio tog profita vrati zajednici", kaže predsjednik Mjesnog odbora Milonja Radojević.

On naglašava da su mještani pokrenui i postupak za obeštećenje od investitora 110kv dalekovoda “Krnovo Green Energy” i 410kv dalekovoda, CGES-a, za štete koje su pretrpjeli zbog totalne devastacije puta.

"Lično sam kao vlasnik etno sela pretrpio veike štete jer je broj gostiju značajno smanjen, upravo zbog puta. Pogledajte samo moju knjigu utisaka, svi komentari su u superlativu, a svaki gost je ostavio negativan komentar za put. Mještani koji se bave stočarstvom su, takodje, u proteklih nekoliko godina pretrpjeli velike štete, jer nijedna mljekara ne želi da dolazi ovakvim putem, a pokrenuli smo I prikupljanje dokaza o oštećenjima za svaki od preko 200 automobila mještana koji koriste put. To su polomljeni karteri, uništene gume, amortizacij…radi se otprilike o oko 500 eura po automobilu", kaže Blagojević i dodaje da mještani imaju alternative.

"Da nam se ne bi spočitavalo da se angažujemo isključivo iz privatnih interesa, predlažemo da CGES i Krnovo Enerdži, uplate solidarno trećinu novca za vodosnabijevanje i mi ćemo se odreći naknade štete po ovom osnovu", kaže Blagojević.

On je dodao i da su mjestani, u skladu sa zakonima, podnijeli novi zahtjev za produženje protesta, 24 sata dnevno.

"Odavde mogu da nas pomjere silom ili dogovorom, odluka je na njima. Ukoliko dodju da nas hapse, imamo spreman odgovor, naravno u skladu sa zakonom i zakonitim raspoloživim sredstvima. Želimo da pokažemo da poštujemo institucije države, ali želimo i da institucije pokažu da su nezavisne i da rade svoj posao u skladu sa zakonima i Ustavom Crne Gore", kaže član mjesnog odbora Nikola Radojević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније