Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

23. 06. 2018. 13:33 >> 13:39
9

LJUDSKA PRAVA NA PRVOM MJESTU

"Neće biti većeg priliva migranata"

Broj migranata u Crnoj Gori neće biti značajno povećan, saopštila je šefica Međunarodne organizacije za migracije za Crnu Goru (IOM) Dušica Živković i dodala da se taj podatak svakodnevno mijenja i da se na dnevnoj osnovi kreće od 120 do 200 tražilaca azila.

U prvih pet mjeseci u Crnoj Gori registrovano je oko 1,5 hiljada ilegalnih prelazaka migranata, a Živković smatra da, ukoliko se nastavi dinamika kao u maju, od 20 dolazaka dnevno, neće biti nekih većih izazova za državu.

„Naravno, sve institucije sistema planiraju svoje aktivnosti ukoliko dođe do većeg priliva. I jedino to u ovom trenutku mogu da urade - da se dobro pripreme i predvide sve moguće scenarije, da bi u datom trenutku adekvatno reagovali“, rekla je šefica IOM-a agenciji Mina.

Kako je navela, ne očekuje se migrantska kriza kao 2015. i 2016. godine, ali postoji mogućnost povećanja broja migranata.

„Ali statistike s kojima raspolažemo ne navode da bi to bio neki značajniji priliv“, kazala je Živković i dodala da IOM prati kretanja na cijeloj ruti i da će svakako imati pravovremenu informaciju ukoliko dođe do značajnijih promjena u Grčkoj i Turskoj.

Ona je rekla da Crna Gora ima profesionalen kapacitete da se suoči sa većim prilivom migranata, ali da su najveći problem smještajni kapaciteti.

Živković je kazala da IOM podržava predlog Vlade da karaula na granici sa Albanijom bude mjesto za izgradnju centra za migrante.

„U ovom trentutku treba biti operativan i potruditi se da na jednom mjestu imamo što više sadržaja potrebnih za uspostavljanje centra“, rekla je Živković, navodeći da IOM aktivno sarađuje sa Ministarstvo unutrasnjih poslova na planiranju dodatnih smjestajnih kapaciteta.

Komentarišući navode da bi izgradnja centra za migrante ugrozila bezjednost države i oslabilo nacionalne interese, Živković je kazala da je Crna Gora civilizovana i odgovorna zemlja koja na prvom mjestu treba da štiti ljudska prava.

„Naravno da će se štiti interesi Crne Gore, ali ne vidim čime to migranti i tražioci azila mogu da naruše našu bezbjednost. Bezbjednost narušavaju pojedinci, a takvih ima svuda i takvi ljudi se procesuiraju po sili zakona. Da li zbog „nekog pojedinca“ treba uskratiti pomoć ljudima koji su u nevolji? Vjerujem da većina građana dijeli moje mišljenje“, istakla je Živković.

Kako je dodala, institucije sistema koordinišu svakodnevno svoje aktivnosti kroz Operativni tim koji planira i prati odgovor države u slučaju pojačanog priliva migranata.

„U ovom trenutku je najvažnije da obezbijedimo dovoljno smjestajnih kapaciteta i nakon toga ćemo moći da planiramo sve prateće aktivnosti“, zaključila je Živković.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније