Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 06. 2018. 11:47   >>  21:59 3

ŠUNDIĆ NA SAVJETU

Plata me nije zanimala, RTCG kao rudnik

Ugovor o radu sa vršiocem dužnosti generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG), Božidarom Šundićem, pravno je valjan i identičan ugovoru u vrijeme kad je v.d. bila Andrijana Kadija, saopštio je predsjednik Savjeta RTCG, Ivan Jovetić. S druge strane, Šundić je istakao da ga ugovor nije zanimao, te da je odmah zatražio prosjek dohodaka svojih prethodnika.

Zahvaljući članovima Savjeta RTCG na povjerenju koje su mu ukazali izborom za v.d. generalnog direktora, Šundić je rekao da, što se tiče ugovora, nije znao koliko će iznositi njegova zarada.

"Kada su me pitali o dohotku, rekao sam kao i ostalima. Kada smo vidjeli ugovor s Kadijom kao v.d, rekli smo: 'To je to'. Nijedna osoba nije ista. Prvi generalni je imao 3.600, drugi 3.200, a treći preko 3.000. A meni su izračunali za rad od tri dana, i sve novine objavile, da imam 3.000 eura platu, a ja ću platu primiti za nekoliko dana", kazao je Šundić.

On je istakao da pojedini članovi Savjeta odmah izračunali njegovu platu i dali je novinama, te podsjetio da je Kadija na sopstvenu inicijativu smanjila svoj ugovor.

Drašković: VD i funkcija generalnog nijesu iste

"Prikupio sam mišljenja pravne i finansijske službe, kao i internog revizora da se ne bi prekršio zakon. A o plati uvijek možemo razgovarati", rekao je Šundić, upoređujući rad u RTCG-u sa rudnikom.

"Ja sam 15 dana ovdje, 16 sati provodim, ne može sve da se stigne. Samo da kažem, što se tiče ugovora, niti sam znao koliko je i šta je, rekao sam kao ostalim", kazao je Šundić.

Prethodno je Jovetić rekao da je prije potpisivanja ugovora postavio pitanje da li je ugovor sa Šundićem identičan onom koji je potpisan s Kadijom.

"Odgovor je bio da. I dalje tvrdim da je ugovor identičan s Kadijinim kad je ona bila v.d. Ugovor je pravno valjan. Možda je iznos plate značajno visok. Možemo ponovo da glasamo za ugovor, ali ja bih glasao isto", rekao je Jovetić.

On je istakao da je član Savjeta RTCG, Vladimir Pavićević, tražio da javnost bude obaviještena o tome kako je ko glasao.

"To nikada nijesmo radili, ako tražite, možemo i to", kazao je Jovetić.

Prvi čovjek Savjeta RTCG smatra da je stanje vršioca dužnosti generalnog direktora teže nego generalnog koji je izabran na tu poziciju.

"Pravilnik o zaradama u RTCG nije prekršen. Ugovor Šundića za v.d. identičan je kao Kadijin kada je bila v.d. Ukoliko neko smatra da je plata visoka, hajde da promijenimo pravilnik o zaradama", kazao je Jovetić.

Član Savjeta Mimo Drašković kazao je da je podržao ugovor, jer smatra da v.d. i funkcija generalnog direktora nijesu iste.

"Ako se bude glasalo, ponovo ću glasati za Ugovor. Ništa problematično nema u ugovoru", rekao je Drašković.

Perko Vukotić rekao je da je prvo podržao ugovor, jer je mislio da je isti kao s Kadijom, te da je povukao podršku, jer je vidio da se na platu dodaje još jedan prosječan dohodak.

"Nema nikakve personalne veze. Ali mislim da je ugovor trebalo da bude isti. Pitam se da li su članovi Savjeta koji su glasali imali u vidu da se na platu dodaje još jedna prosječna plata zaposlenog u RTCG", rekao je Vukotić.

Tomić: Ugovor da ne bude veći od Kadijinog

Član Savjeta RTCG Igor Tomić rekao je da je bilo prirodno da v.d. generalnog naslijedi ugovor koji je bio potpisan s Andrijanom Kadijom.

"Mislim da ugovor v.d. direktora ne bi trebalo da bude veći od Kadijinog", kazao je Tomić.

On je istakao i da niko ne osporava pravnu valjanost Ugovora, te da je saglasan sa činjenicom da v.d. stanje "nosi dodatnu težinu".

Sa druge strane, Milan Radović je kazao da je bio protiv ugovora.

"Važno je da kuća zadrži kontinuitet. Očekujem od Šundića da shvati da bi bilo jako dobro da se zadrži taj kontinuitet", kazao je on.

Inače, na početku sjednice Savjeta, Radović se interesovao o tome da li su Kadija i nedavno razriješeni direktor TVCG, Vladan Mićunović, raspoređeni na nova radna mjesta, na šta mu je Jovetić odgovorio da će o tome biti riječi kada budu raspravljali o tekućim pitanjima.

Radović je, takođe, zatražio da se razgovara i o formiranju Odjeljenja za razvoj.

Član Savjeta, Perko Vukotić, saopštio je na početku sjednice i da je "nezadovoljan saopštenjem Savjeta sa elektronske sjednice", u kojem je iznijet stav povodom izjava predstavnice Evropske komisije, Maje Kocijančić, OEBS-a za slobodu medija, Harlema Desira i portparolke Stejt dipartmenta Heder Nauert, a nakon odluke Savjeta o razrješenju generalne direktorice Andrijane Kadije.

Vukotić je rekao da zahtijeva da se u zapisnik unese da se "snažno protivi takvoj vrsti saopštenja".

Član Savjeta Goran Sekulović kazao je, sa druge strane, da podržava saopštenje sa elektronske sjednice Savjeta, navodeći da bi tako, osim Savjeta, trebalo da funkcionišu i ostale državne institucije.

Radović je, međutim, istakao da takvo saopštenje ne bi trebalo da bude praksa.

"Dobro bi bilo da o tome vodimo prvo raspravu. Rječnik u tom saopštenju izlazi iz okvira kako bi Savjet trebalo da reaguje", kazao je Radović, dok je Sekulović istakao da su u saopštenju date sve činjenice.

Jovetić je, međutim, ocijenio da je saopštenje  moglo biti drugačije, ali da je "naša reakcija bila neophodna".

"Nijesmo uradili ništa što nemamo pravo i ništa nijesmo prekršili", rekao je Jovetić.

Savjet je usvojio i Finansijski izvještaj RTCG za 2017.

I. Pejović - B. Višnjić

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније