Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ PR Centar ]

25. 06. 2018. 18:04   >>  17:51

PRIBILOVIĆ ISTAKLA

Novi Zakon predviđa sistem nagrađivanja

Novim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, koji će početi da se primjenjuje od 1. jula, predviđene su veće mogućnosti za mobilnost kadrova, skraćivanje internih procedura, a biće uveden i poseban sistem nagrađivanja službenika, saopštila je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović.

Ona je, na skupu povodom Međunarodnog dana javne uprave, koji je Ministarstvo javne uprave organizovalo u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, kazala je da je zadovoljan i motivisan državni službenik nosilac svih procesa i promjena u javnoj upravi.

“Unaprijedili smo status državnog službenika u novom Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, koji sa primjenom počinje od 1. jula. Uveli smo niz novina u pogledu većih mogućnosti za mobilnost kadrova, skraćivanje internih procedura, a poseban naglasak stavili na sistem nagrađivanja službenika”, navela je Pribilović.

Strategija proširenja na Zapadni Balkan, koju je, kako je podsjetila, Evropska komisija usvojila u febuaru, predstavlja dodatni podstrek za nastavak reforme javne uprave.

“Svjesni smo da javna uprava budućnosti predstavlja sistem osposobljen da u potpunosti pripremi i uskladi zakonodavni okvir sa standardima Evropske unije (EU). Sve ovo nas vraća da se podsjetimo misije i zadatka javne uprave, a to je da bude moderna, funkcionalna i servisno orjentisana”, ocijenila je Pribilović.

Prema njenim riječima, prioriteti Ministarstva javne uprave su primjena ZUP-a, mjerenja zadovoljstva građana pruženim uslugama, povećanje broja elektronskih usluga, kao i, kako je navela, uključivanje jedinica lokalnih samouprava na portal e-uprave.

“Poseban akcenat stavljen je na realizaciju aktivnosti koje se odnose na Plan optimizacije zaposlenih u javnom sektoru i stvaranje uslova za izgradnju One Stop Government-a, čime će se poboljšati operativnost cjelokupne javne uprave i povećati povjerenje građana”, pojasnila je Pribilović.

Te aktivnosti će, kako je pojasnila, pratiti reorganizacija sistema državne uprave i organizacija sa javnim ovlašćenjima kroz, kako je kazala, donošenje novog Zakona o državnoj upravi, koji je u fazi izrade.

Stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, kazala je da svi državni službenici, građani i mediji moraju da djeluju zajednički u procesu reforme javne uprave, kako bi, kako je pojasnila, izgradili kulturu promjene i rodne ravnopravnosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније