Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

26. 06. 2018. 13:41   >>  13:28

AGENCIJA POKRENULA

Počinje kampanja "Sigurno upravljanje dronovima"

Agencija za civilno vazduhoplovstvo pokrenula je kampanju „Sigurno upravljanje dronovima“, kako bi edukovala operatore dronova i širu javnost o načinima upotrebe ovih letilica, koje se sve više koriste u Crnoj Gori.

Kampanja se sprovodi drugu godinu za redom, a jedan od njenih glavnih ciljeva je i povećanje broja evidentiranih operatora dronova.

"Pozivamo vlasnike dronova, da ukoliko to nisu već uradili, evidentiraju svoj dron kod Agencije, kao nadležnog regulatornog tijela. Na taj način će doprinijeti opštoj bezbjednosti lica i imovine i smanjiti nelegalnu upotrebu ovih vazduhoplova. Njihova registracija je besplatna i jednostavna, a sve informacije o potrebnoj dokumentaciji i procesu prijave zainteresovani mogu naći na našem sajtu www.caa.me,” saopšteno je iza Agencije povodom početka kampanje.

Iz Agencije naglašavaju da će u slučaju nelegalne upotrebe dronova, protiv njihovih rukovalaca preduzeti zakonom utvrđene mjere i kazniti ih novčano, te da navedeni operatori dronova mogu biti predmet drugih sudskih postupaka zbog ugrožavanja javnog reda i mira.

„U cilju suzbijanja nelegalne upotrebe dronova, Agencija sarađuje sa drugim državnim organima i institucijama. Naša želja je da kroz tu saradnju, ali i aktuelnu edukativnu kampanju, dodatno podstaknemo sigurno upravljanje dronovima, pri tom ne ograničavajući potencijale rasta i inovacija u ovoj rastućoj industriji,“ navode u saopštenju.

Do sada je, prema podacima Agencije, u Crnoj Gori evidentirano 97 operatora dronova. Pravilnik o uslovima za upotrebu sistema bespilotnih vazduhoplova i vazduhoplovnih modela propisuje da je neophodno evidentirati dron operativne mase veće od pola kilograma, brzine od preko 20 m/s, doleta većeg od 15 metara i visine leta više od 10 metara.

Istim Pravilnikom su propisani uslovi za sigurnu upotrebu dronova operativne mase do i uključujući 20 kilograma, uslovi koje mora ispuniti rukovalac, lice koje upravlja dronom, i tehnički uslovi, a klasifikovana su i područja letenja i obavljena kategorizacija letačkih operacija.

U okviru kampanje „Sigurno upravljanje dronovima“, Agencija je, pored ostalih aktivnosti, realizovala i edukativne video spotove, koji su dostupni na digitalnim medijima. U spotovima se na jasan i razumljiv način objašnjavaju osnovne regulatorne okvire vezane sa sigurnim upravljanjem dronovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније