Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

26. 06. 2018. 15:29 >> 15:17

PREDSTAVLJENI REZULTATI

"Povećati svijest o benefitima zapošljavanja OSI"

U okviru projekta Usavršavanjem i zapošljavanjem do socijalne inkluzije šest osoba sa invaliditetom (OSI) je zaposleno na šest mjeseci, a svijest poslodavaca o benefitima zapošljavanja te populacije kroz program subvencija potrebno je povećati.

To je saopšteno na predstavljanju rezultata projekta „Usavršavanjem i zapošljavanjem do socijalne inkluzije“, koji sprovodi Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u saradnji sa Institutom za medije Crne Gore i Centrom za strane jezike i prevođenje Double L, uz podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

Direktorica CEDEM-a, Milena Bešić, kazala je da je cilj projekta bio doprinos socijalnoj inkluziji, većoj zapošljivost i povećanju konkurentnosti OSI na tržištu rada, kao i, kako je navela, podizanje nivoa svijesti šire javnosti s akcentom na poslodavce o prednostima zapošljavanja OSI.

„Očekivani rezultati ovog projekta, koje smo mi ispunili tokom godinu, bili su da obezbijedimo stručno osposobljavanje za deset OSI, kroz dva edukativna modula. Cilj je i njihova priprema za kasnije radno angažovanje u CEDEM-u, Institutu za medije i Double L-u“, rekla je Bešić u PR Centru.

Ona je pojasnila da se usavršavanje sprovodilo tokom šest mjeseci, u toku kojih je šest OSI bilo profesionalno angažovano na poslovima poslovnog sekretara, pomoćnika administratora sajta, pravnog asistenta, administrativnog službenika i asistenta u izvođenju nastave stranog jezika.

„Tokom trajanja projekta, bili smo u prilici da sarađujemo i sa medijima, u okviru aktivnosti koje redovno sprovodi CEDEM, Double L i Institut za medije, što je povećalo nivo znanja u poslovnoj komunikaciji OSI koje su bile angažovane“, navela je Bešić.

Prema njenim riječima, osposobljavanje i usavršavanje OSI postignuto je kroz dva edukativna modula.

„U okviru prvog modula, deset OSI sa evidencije Biroa ZZZCG prošlo je prvu obuku koja se ticala rada na računaru i stekli su praktična znanja kako da koriste računar, internet i osnovne programe kao što su Word, Power Point i Excel“, kazala je Bešić.

Učesnici projekta su, kako je navela, učili i o ulozi civilnog sektora u razvoju društva i osnaživanju poštovanja ljudskih prava sa naglaskom na prava OSI.

„Drugog i trećeg dana su u okviru ove obuke učuili prioncipe pisanja projekata, a sve u cilju razumijevanja funkcionisanja organizacija u kojima su radili, kao i mogućoj asistenciji zaposlenima koji koordiniraju ovim projektima“, rekla je Bešić.

Drugi edukativni modul je, kako je istakla, predstavljao obuku iz Engleskog jezika koja se sprovodila u Double L-u.

„Sve OSI koje su bile angažovane na projektu prošli su uspješno ovu obuku, u okviru koje su podigli postojeći nivo znanja za jedan stepen za šta su dobili i sertifikate“, kazala je Bešić.

Ona je pojasnila da su nakon toga dobili ugovore o radu na šest mjeseci gdje je šest OSI bilo radno angažovano.

„Oni su pokazali izuzetne rezultate što smatramo velikim uspjehom i preporukom za kasnije poslodavce da, u okviru svih budućih programa koji budu dostupni, pošaljemo poruku da koriste priliku da radno angažuju OSI“, navela je Bešić.

Koordinator projekta u CEDEM-u i jedan od autora studije „Položaj OSI i njihova zaštita od diskriminacije u Crnoj Gori“, Ognjen Marković, kazao je da je analiza podijeljena na nekoliko cjelina sa ciljem da se, kako je pojasnio, da odgovor na pitanje na koji način se tretiranju prava OSI u Crnoj Gori.

On je istakao da publikacija predstavlja kratku analizu normativnog okvira sa fokusom na najznačajnije međunarodne konvencije i strategije koje je Crna Gora ratifikovala u oblasti zaštite prava OSI od kojih su, kako je pojasnio, izdvojili Konvenciju UN o pravima OSI kao krovnu konvenciju u svijetu koja reguliše oblast poštovanja prava OSI, kao i evropsku strategiju za OSI za 2010/2020.

„Jedan od velikih izazova sa kojima se OSI susrijeću jeste utvrđivanje procenta invaliditeta i procjena preostale radne sposobnosti. Pravilno izražen procenat invaliditeta, pored same kategorizacije, je veoma značajan zbog visine subvencije za poslodavce, u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji lica sa invaliditetom što pokazuju ključni nalazi naše analize“, ukazao je Marković.

Sa druge strane, kako je istakao, u Crnoj Gori još ne postoji zvanična baza podataka o ukupnom broju lica sa invaliditetom i ukupnom broju zaposlenih, odnosno nezaposlenih OSI, kao i kvalifikacije i vještine koje te osobe posjeduju.

„Najveći broj njih je zaposlen u organizacijama koje se bave zaštitom OSI dok se drugi poslodavci prije opredjeljuju da plaćaju propisane iznose Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI, nego da te osobe zapošljavaju“, naveo je Marković.

On je ocijenio da je potrebno i dalje raditi na povećanju svijesti poslodavaca o benefitima zapošljavanja OSI, kroz program subvencija, koje poslodavci, kako je naveo, iz godine u godinu sve više koriste.

„Kad govorimo o praćenju trendova pada diskriminacije OSI, treba uzeti u obzir da je stepen diskriminacije, prema našim istraživanjima, porastao i prema drugim ranjivim grupama“, naveo je Marković.

Sa druge strane, kako je dodao, ohrabruju rezultati istraživanja o diskriminaciji koje je CEDEM sproveo u martu prošle godine, a koji, kako je podsjetio, pokazuju da 85,3 odsto građana Crne Gore podržava akcije države koje su usmjerene na borbu protiv posredne i neposredne diskriminacije OSI.

„Još uvijek postoje ozbiljni nedostaci kada je riječ o ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava OSI, iako je određeni napredak ostvaren i konstatovan u relevantnim izvještajima“, naveo je Marković.

Učesnica projekta, Vanja Pejanović, koja je bila zaposlena u CEDEM-u šest mjeseci, kazala je da joj je rad u toj organizaciji predstavljao korisno iskustvo.

„Jako mi je korisna bila obuka za kompjuterske programe, u čemu ranije nisam bila angažovana. Što se tiče obuke Engleskog jezika, jako korisno iskustvo“, navela je Pejanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније