Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

26. 06. 2018. 15:41 >> 15:39

ZENKA - NIKA

Potrebna koordinacija zajedničkih aktivnosti

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka istakao je da je potrebna koordinacija zajedničkih aktivnosti i svoja očekivanja od Albanskog nacionalnog savjeta u vezi sa inovativnim idejama koje mogu uticati pozitivno na rješavanje izazova sa kojim se susrijeću pripadnici manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori.

Kako navode, Zenka se sastao sa novoimenovanim predsjednikom Albanskog nacionalnog savjeta Faik Niko sa kojim je razgovarao o značaju tog savjeta u oblasti afirmacije i unaprijeđenja zaštite prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, te neophodnosti uske saradnje svih savjeta i resornog ministarstva.

"Spremni smo da pomognemo u oblasti upisne politike za pripadnike manjinskih naroda, posebno za one koji žele da studiraju van granica Crne Gore", rekao je Zenka.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, dodaje Zenka, biće pouzdan partner svim nacionalnim savjetima na realizaciji aktivnosti u vezi sa sprovođenjem zakonskih garancija, srazmjerne zastupljenosti manjina u organima javne vlasti, kao i unaprijeđenja položaja manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u oblastima od interesa.

Predsjednik Savjeta Albanaca Crne Gore Faik Nika upoznao je ministra sa budućim planovima.

"Specifičnost albanskog jezika jako je važna albanskom narodu", istakao je Nika.

Nika predlaže monitoring albanskog jezika u državnoj upravi, sudovima i opštinama gdje su Albanci pripadnici većinskog dijela stanovništva.

Takođe je i predložio najbolje rješenje za prevođenje zvaničnih dokumenata, što bi dodatno rezultiralo otvaranjem novih radnih mjesta za pripadnike/ce ove nacionalne manjine.

"Sagovornici su se saglasili da će se intenzivirati postojeća saradnja između Ministarstva za ljudska i manjiska prava i nacionalnih savjeta, kroz veći broj dogovorenih aktivnosti", zaključili su u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније