Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

26. 06. 2018. 18:35 >> 18:26

MIJOVIĆ PORUČIO

Povećan broj maloljetnika koji koriste droge

U Crnoj Gori prema procjenama ima više od 15 hiljada zavisnika, a alarmantno je povećan broj maloljetnika koji koriste droge, kazao je izvršni direktor nevladine organizacije (NVO) "4Life", Saša Mijović.

 

„Podaci iz istraživanje Instituta za javno zdravlje iz prošle godine pokazuju da u je populaciji od 15 od 35 godine, njih 14,3 odsto probalo ilegalne droge, a da 11,2 odsto koristilo droge prošle godine“, kazao je Mijović agenciji Mina.

On je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, rekao da se skoro izjednačio broj muškaraca i žena koji su koristli droge, što ranije nije bio slučaj i da je zabrinjavajuće što mladi najčešće koriste više droga uporedo.

Veliki problem u Crnoj Gori, kako je rekao, je nedostatak kadra koji želi da radi sa zavisnicima i dodao da je primjetan nedostatak kapaciteta za pomoć zavisnicima.

Mijović je kazao da u zatvoru ne postoji tretman za zavisnike, da ne postoji ni njihov prihvat i reintegracija po izlasku iz zatvora i da je visok stepen recidivizma i stopa povratnika u zatvore.

On je rekao da osim Danilovgrada i Tivta, ostale opština nijesu platile tretman u ustanovama za liječenje od zavisnosti, klijentima sa svoje teritorije, iako je većina opština prihvatila ovu preporuku Komisije za droge.

„To je jedan od glavnih razloga malog broj klijenata i klijentkinja na tretmanu na Kakarickoj Gori“, ocijenio je Mijović.

Prema njegovim riječima, broj maloljetnika koji koriste droge alarmantno je povećan, a Crna Gora nema sistem pomoći tim mladim ljudima.

Mijović je ponovio da je cilj globalne kampanje „Podrži. Ne kažnjavaj“ da se zavisnici od droga ne posmatraju kao kriminalci, već kao bolesne osobe kojima treba pomoć.

Prioritet, kako je kazao, treba da bude zdravstvena i socijalna zaštita pogođene populacije, njihovih porodica i čitave zajednice.

„Ovakva borba protiv droge, kakvu poznajemo 50 godina, ne daje rezultate i pretvorila se u suprotnost, jer umjesto borbe protiv droga i narko kartela, ona se vodi protiv zavisnika od droga“, kazao je Mijović.

On smatra da ne postoji politička volja državnih institucija za suočavanje sa ovim problemom.

„Državu i njene institucije uporno upozoravamo i obavještavamo, a one ne reaguju“, rekao je Mijović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније