Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

26. 06. 2018. 16:09 >> 17:44

I ĆUTANJE PROBLEM

Još dosta posla u borbi protiv porodičnog nasilja

U borbi protiv porodičnog nasilja u Crnoj Gori napravljeni su značajni koraci, ali ima još dosta posla i posebno je problematično ćutanje sredine, ocijenjeno je skupu na Žabljaku.

U okviru projekta "Poboljšenje pristupa životu bez nasilja za žene" , na Žabljaku je danas održana konferencija posvećena problemu nasilja u porodici za opštine Nikšić, Šavnik, Plužine i Žabljak.

"Opština Nikšić, koja je prepoznata po značajnim koracima u pružanju pomoći žrtvama nasilja ovim projektom želi da svoja iskustva i resurse stavi na raspolaganje žrtvama nasilja u tri durmitorke opštine," kazala je Nataša Međedović iz NVO "Telefon za žene i djecu žrtve nasilja".

"Želimo da ono što je razvijeno u Nikšiću bude dostupno ovim opštinama da žrtve nasilja u ovim opštinama ne trpe i ne ćute nego da znaju da nijesu same" kazala je Međedović.

Ćutanje sredine je poseban problem i pogodno tlo za porodično nasilje, upozorava prvi čovjek Žabljaka Veselin Vukićević.

"Mislim da smo svi mi duboko svjesni da nasilje u porodici tretiramo kao privatni, a ne društveni problem tako idemo lakšim putem da se ne miješamo u tuđe poslove, a kada se dese drastični slučajevi konstatujemo da su zakazale institucije koje su bile zadužene da to preduprijede", kazao je Vukićević.

Opština Nikšić ima bogato iskustvo u pružanju podrške žrtvama nasilja, kazala je potpredsjednica te Opštine Sonja Nikčević.

"Tako što je institucionalno zaokružila sve ono što su njene oblasti djelovanja u dijelu rodne ravnopravnosti, a u redu odbornika imamo 45 odsto žena", istakla je Nkčević.

O problemima nasilja nad ženama i koracima koji se preduzimaju da se one ohrabre da prijave nasilje, u Šavniku i Plužinama govorile su Nada Kotlica, potpredsjednica SO Šavnik i Ljubica Kulić, savjetnica za socijalnu i dječju zaštitu u Opštini Plužine.

Projekat za život bez nasilja za žene i djevojčice centralne i sjeverne Crne Gore finansira Fond Ujedinjenih Nacija za zaustavljanje nasilja nad ženama.

Projekt će trajati do 2020.

Senka Popović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније