Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

28. 06. 2018. 23:28 >> 23:16
3

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Vidovdanska smotra konja na Durmitoru

U organizaciji opština Žabljak i Šavnik i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede na Njegovuđkom polju kod Žabljak danas je održana tradicionalna Vidovdanska smotra konja sa područja Durmitorske regije.

 

Tradicionalna Vidovdanska smotra konja na Njegovuđi pokazala je da tradicija gajenja dobrih konja pod Durmitorom traje uprkos eri mehanizacije.

Izloženo je preko 50 grla iz Žabljaka, Šavnika, Pljevalja i Mojkovca. Srtučna komisija Ministarstva poljoprivrede odabrala je najbolja grla i novčano nagradila vlasnike .

Medju najboljim grlima na smotri proglašen je i pastuv Gojka Karadžića sa Kovčice.

"Ovo je tradicija , držao mi je konja otac i djed drago mi je što je moj konj nagradjen, konja držim samo iz ljubavi, imam svu mehanizaciju", kazao je Karadžić.

Da ljubav prema konjima nije strana ni mladima potvrđuje mladi Nedjeljko Karadžić, koji sa porodicom gaji 10 grla.

"To je ljubav od malih nogu, sada smo se proširili, imamo 10 konja bavimo se pomalo i turizmom. Posla ima, mada ovo vrijeme ne ide na ruku ali turista ima iz cijelog svijeta", kazao je Gojko.

Razvoj konjarstva i očuvanje domaće rase konja su ciljevi smotre ocijenio je savjetnik za stočarstvo u resornom ministarstvu Gojko Babović.

"Da se očuva tradicija i da se očuva i prikaže taj brdski konj koji drže domaćini na sjeveru cilj je smotre kao i da se odgajivači druže i razmjenjuju iskusta ", rekao je on.

Vidovdanska smotra konja na Njegovuđi kod Žabljak najstarija je poljoprivredna manifestacija kod nas sa tradicijom dugom blizu jedan vijeka.

Prema svjedočenju mještana prva smotra održana je 1920.

Senka Popović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније