Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

28. 06. 2018. 16:32   >>  16:30 1

U STRAZBURU

Crna Gora dobila spor u slučaju "Daily Press"

Crna Gora dobila je danas spor pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, u slučaju Daily Press i Željko Ivanović protiv države.

Zastupnioca Crne Gore pred sudom u Starzburu, Valentina Pavličić, saopštila je da je sud proglasio predstavku neprihvatljivom jer je neosnovana.

Pavličić je navela da predstavka podnijeta zbog navodne povrede slobode izražavanja, odnosno da su se Ivanović i komapnija Dailly Press žalili da im je građanskom presudom, koja je donijeta protiv njih, povrijeđena njihova sloboda izražavanja.

Ona je u saopštenju objasnila da su 1. septembra 2007, nakon proslave deset godina od osnivanja dnevnih novina, Ivanovića napale tri osobe i da je su u sljedećih par dana dnevne novine Vijesti objavile nekoliko članaka u vezi sa tim napadom, u kojima je tadašnji premijer Crne Gore (Milo Đukanović) označen kao nalogodavac napada.

Navodi se da su predmetni novinski tekstovi sadržali razne optužbe na račun bivšeg premijera i njegove porodice, zbog čega Đukanović 6. septembra 2007. podnio tužbu Osnovnom sudu tražeći naknadu štete zbog takvih natpisa.

„U građanskom postupku, prvostepeni sud je djelimično usvojio tužbeni zahtjev, utvrdio da je novinskim tekstovima povrijeđena čast i reputacija tužioca i dosudio naknadu nematerijalne štete u iznosu od 20 hiljada eura“, rekla je Pavličić.

Ona je dodala da je u postupku po žalbi, Viši sud konstatovao da političari moraju da trpe veći stepen kritike, ali je ipak našao da su navodi iz tekstova prekoračili granice slobode izražavanja i obaveze prvog podnosioca predstavke kao novinara u tom dijelu.

Viši sud je našao da je dosuđena naknada štete previsoka, zbog čega je preinačio prvostepenu presudu i dosudio tužiocu deset hiljada eura.

Pavličić je kazala da je, analizirajući okolnosti predmetnog slučaja, Evropski sud ponovio svoje principe da pravo na slobodu izražavanja nije apsolutno i njegovo ostvarivanje ne smije kršiti druga prava koja su zaštićena Konvencijom.

„Kada je u pitanju konkretan predmet, Evropski sud je nesporno našao da su predmetne građanske presude predstavljale „zakonom propisano“ miješanje u slobodu izražavanja, kao i da su imale legitiman cilj zaštite prava i ugleda drugih lica“, rekla je ona.

Prema riječima Pavličić, sud je posebno ispitivao da li je to miješanje bilo „neophodno u demokratskom društvu“, odnosno da li je sporna presuda bila proporcionalna legitimnom cilju kojem je težila.

„Evropski sud je utvrdio da su domaći sudovi u svojim presudama prepoznali konflikt između prava na slobodu izražavanja i prava na zaštitu prava i ugleda drugih, kao i da je naročito Viši sud u svojoj presudi prihvatio da političari moraju da trpe veći stepen kritike od drugih, ali da su ipak određeni djelovi novinskih tekstova sadržali naročitu grubu kritiku, koja nije bila potkrijepljena nikakvim dokazima“, saopštila je Pavličić.

Kako je dodala, utvrđeno je da su optužbe u tekstovima bile naročito ozbiljne, kao i da ništa u konkretnom slučaju nije ukazivalo da su podnosioci predstavke nastojali da verifikuju istinu ili pouzdanost iznijetih navoda na visokom nivou u tom momentu.

Evropski sud je, navodi Pavličić, utvrdio da se mora napraviti razlika između konstatacija da je Đuaknović politički odgovoran za takvo stanje u društvu i neposrednih optužbi da je on lično poslao nekog da napadne prvog podnosioca predstavke.

Ona je rekla da činjenica da se pojedinac direktno optužuje tako što se navodi njegovo ime i pozicija, obavezuje podnosioca predstavke da pruži dovoljan činjenični osnov za svoje tvrdnje.

„Evropski sud je našao da zaključak koji su donijeli domaći sudovi u predmetnom slučaju prilikom razmatranja proporcionalnosti miješanja u slobodu izražavanja nije bio nerazuman, kao i da je dosuđena naknada štete u skladu sa praksom suda“, saopštila je Pavličić.

Ona je objasnila da je odluka Evropskog suda pravosnažna danom donošenja i da podnosioci predstavke nemaju pravo žalbe.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније