Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

29. 06. 2018. 07:20 >> 13:39
2

DOM REVOLUCIJE

Inspekcija stopirala radove na rekonstrukciji

Urbanističko-građevinska inspekcija stopirala je 15. juna radove na prvoj fazi rekonstrukcije Doma revolucije, nakon što su autori projekta obilaskom gradilišta ustanovili brojna odstupanja, kako u načinu izvođenja, tako i u obimu radova za koje je izdata građevinska dozvola.

Revitalizacija Doma revolucije, objekta koji decenijama ruži sliku centra Nikšića, započeta je 25. marta.

Radove izvodi preduzeće "Stambeno" iz Nikšića, a nadzor "Urbi pro" iz Podgorice. Autori projekta, međutim, tvrde da je izvođač, nezakonito odstupajući od projekta, ne samo narušio ideju revitalizacije, već je doveo u pitanje i bezbjednost objekta.

Autori projekta Boštaj Vuga, Simon Hartman, Vlatko Nikić, Tomaž Krištof i Dijana Vučinić, u dopisu koji su nedavno uputili ministru održivog razvoja i turizma Pavlu Raduloviću, čelniku Direkcije javnih radova Almeru Kalaču i predsjedniku opštine Nikšić Veselinu Grboviću, navode da su nakon obilaska gradilišta "iznenađeni tempom izvođenja radova, ali i zatečeni spoznajom da se ne izvode u skladu sa projektnom dokumentacijom, na koju je izdata građevinska dozvola".

"Nije nam jasno čijom idejom, po čijem projektu i nadležnosti je došlo do neregularnosti, koje - osim što predstavljaju kršenje zakona i kodeksa struke - ukazuju na nepoštovanje prema autoru, zatim i institucijama države koje stoje iza projekta i, na kraju, predstavljaju nelegalan i nelegitiman vid trošenja sredstava predviđenih za adaptaciju i rekonstrukciju, ističu autori projekta", kažu autori, prenosi Pobjeda.

Oni naglašavaju da su potpuno isključeni iz realizacije projekta obnove, iako je u smjernicama jasno naznačena neophodnost da budu konsultovani. To bi, po njihovom mišljenju, moglo biti "pogubno po cijeli projekat".

"Radovi se ne izvode onako kako je predviđeno, dok se određeni djelovi Doma, iako nepredviđeni našim projektom, realizuju u potpunoj suprotnosti sa načelima definisanim glavnim projektom. Sve to u značajnoj mjeri utiče na degradaciju Doma revolucije i ugrožava dalju realizaciju projekta u skladu sa revidovanim dokumentom, na koji je izdata građevinska dozvola", navode potpisnici.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније