Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

02. 07. 2018. 11:35   >>  11:23

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Pokrenuli Portal otvorenih podataka

Ministarstvo javne uprave pokrenulo je Portal otvorenih podataka koji, kako je saopšteno, sadrži podatke dostupne za upotrebu i objavljivanje bez ograničenja.


Iz Ministarstva su kazali da portal www.data.gov.me sadrži i korisne informacije o samim podacima (metapodaci), poput onih na šta se tačno skupovi podataka odnose, za koji vremenski period važe, ko ih je objavio i kada, kao i ostale koje omogućavaju njihovu lakšu pretragu.

„Otvoreni podaci su digitalni podaci u posjedu organa vlasti, besplatno dostupni na internetu, koje svako može koristiti i dalje objavljivati u bilo koju svrhu i koji su dati u formatu koji je moguće računarski obrađivati i analizirati“, pojasnili su iz tog resora.

Kako su kazali, mnoge inicijative za otvorene podatke odnose se na pretvaranje podataka koji su već javno dostupni u formate koji su pogodni za ponovnu upotrebu, što ih čini moćnim alatom za razvoj privatnog sektora, otvaranje novih poslovnih prilika i razvoj djelotvornije uprave. 

„Sa druge strane, državni organi na ovaj način posluju transparentnije - direktno informišu i uključuju građane i privredu u svoje aktivnosti i tako učvršćuju odnos povjerenja“, kaže se u saopštenju Mnistarstva.

Navodi se da je, pored rada na portalu, Ministarstvo izradilo pravila koja su obuhvatila i programsko uputstvo za organe vlasti za objavljivanje podataka u otvorenom formatu, odnosno korišćenje portala. 

Pored skupova podataka organa vlasti, portal će, kako je saopšteno, sadržati i najzanimljivije aplikacije koje su nastale korišćenjem skupova podataka (primjere upotrebe). 

„U narednom periodu organima predstoji dodavanje novih setova podataka, kao i njihovo adekvatno preuzimanje i korišćenje“, navodi se u saopštenju. 

Iz Ministarstva su kazali da portal www.data.gov.me u budućnosti treba da postane centralno mjesto setova podataka svih institucija, dijeljenja informacija o temi otvorenih podataka, kao i susreta i komunikacije samih institucija i korisnika sistema (građani i privreda).

„Objavljivanje podataka u mašinski čitljivom formatu je obaveza propisana Zakonom o slobodnom pristupu informacijama koji je usklađen sa direktivom Evropske uniije koja se odnosi na informacije u javnom sektoru“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније