Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

04. 07. 2018. 07:10 >> 06:57
1

ŠEHOVIĆ ZADOVOLJAN

Sve je više djece u vrtićima

Broj djece obuhvaćene predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem značajno je porastao u proteklom periodu, pa je u školskoj 2017/18. godini procenat obuhvata djece od tri godine i više bio gotovo 70 odsto, saopštio je ministar prosvjete Damir Šehović.

On vjeruje da je za to zaslužna ranija kampanja Ministarstva prosvjete i UNICEF-a s kojom je predstavljena važnost predškolskog vaspitanja.

“Naime, prema podacima MONSTAT-a, u školskoj 2017/18. godini procenat obuhvata djece od tri godine i više bio je skoro 70 procenata, u školskoj 2016/17. taj obuhvat je bio oko 65 odsto, a 2015/16. godine obuhvat je bio 59 procenata. Dakle, u tom periodu bilježimo porast od čak 11 odsto”, kazao je Šehović za Dnevne novine.

On je kazao da svako dijete zaslužuje da ima optimalne uslove za rast i razvoj, te da u Ministarstvu prosvjete čine sve da to i omoguće.

“To činimo kako širenjem prostora za mališane tamo gdje ga fali, i tu, prije svega, mislim na Glavni grad, ali i povećanjem obuhvata djece predškolskim obrazovanjem prije svega na sjeveru. Djecu i roditelje iz sjevernih opština pokušavamo da animiramo kroz, na primjer, otvaranje tzv. interaktivnih službi koje u udaljenim područjima vrše funkciju vrtića, i do sada ih je otvoreno 15-ak”, pojasnio je Šehović.

Osim toga, podsjetio je da su ove godine pokrenuli i novu kampanju za upis u vrtiće “Zablistaću u vrtiću”, koja je koncentrisana na sjever države i koja se sastojala od obilaska dijela sjevernih opština i slanja poruka da je predškolsko vaspitanje i obrazovanje krucijalno za razvoj svakog djeteta, te čitavih zabavno-edukativnih programa.

On je najavio da će od septembra u glavnom gradu biti preko 500 novih mjesta za mališane, još za 220 su počela da se grade u Tuzima, dok se početak gradnje vrtića u Baru i Pljevljima očekuje ove godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније