Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

08. 07. 2018. 18:33 >> 18:20
1

BOLNICA MELJINE

Zdravstvena zaštita za 30 hiljada građana i turiste

Opšta bolnica Meljine redovno obezbjeđuje sekundarnu zdravstvenu zaštitu za oko 30 hiljada građana Herceg Novog, kao i za više desetina hiljada turista, saopšteno je iz te privatne zdravstvene ustnove (PZU).

Direktorica Bolnice Olivera Elez kazala je da se i Institut Igalo pri prijemu svojih pacijenata u potpunosti oslanja na tu PZU u slučaju potrebe za hitnim liječenjem.

Elez je podsjetila da je Prostornim planom Opštine Herceg Novi na prostoru Bolnice Meljine predviđena bolnička namjena pored zdravstvenog turizma, pa je, kako je kazala, zato čudna atmosfera koja se stvara da bolnicu treba zatvoriti.

"To mišljenje može da ima samo neko ko ne živi u Hereg Novom. Da bolnica mora da bude bolja, niko ne spori, jer svaka bolnica mora da teži da uvijek bude bolja. Zato i za Opštu Bolnicu Meljine treba obezbijediti rješenje da se razvija", navela je Elez u izjaavi dostavljenoj medijima.

Ona je rekla da se oglašava zato što se već duže o Bolnici Meljine govori i piše samo u negativnom kontekstu što, kako je kazala, kod pacijenata i građana stvara pogrešnu sliku da ta PZU nije u mogućnosti da pruži uluge za koje je predviđena.

"Nakon nedavnog nevremena to je posebno bilo naglašeno, iako smo u svim obraćanjima naglasili da bolnica nesmetano funkcioniše. Dobijamo pitanja da li radi baro komora, možemo li provoditi fizikalnu terapiju i slično", pojasnila je Elez.

Ona je naglasila da sva odjeljenja - hirurško, interno, porodilište sa ginekologijom, ORL, očno i prateće službe funkcionišu.

"Sve potrebne lijekove i sanitetski materijal dobijamo redovno u sedmičnim isporukama iz Montefarma, a Zavod za trasfuziju nam redovno isporučuje potrebne količine krvi i krvnih derivata. Imamo redovno snadbijevanje reagensima, dezinfekcionim i higijenskim sredstavima", kazala je Elez.

Kako je navela, u Odjeljenju za fizikalnu medicinu smješteno je preko 100 osoba, a kada se izuzmu pacijenti za baro komoru, smještena su 82 gosta, od kojih je najviše iz Saveza sindikata Crne Gore.

"Oni su naši redovni gosti više godina, kao i penzioneri iz Saveza penzionera Crne Gore, sa kojima takođe imamo ugovor koji je obnovljen prije nekoliko dana", rekla je Elez.

Ona je dodala da su od ove godine tu i članovi Sindikata prosvjetnih radnika.

"Svi oni su gosti i plaćaju svoje usluge. Samim tim što su tu svake godine, zadovoljni su uslovima u Bolnici Meljine", istakla je Elez.

Prema njenim riječima, prije sedam dana je počela sanaciji objekata oštećenih u posljednjem nevremnu, koja će vrlo brzo biti završena.

"Radove izvodi građevinska firma koja je angažovana od Atlas Grupe, a nakon procjene pričinjene štete", dodala je Elez.

Ona je istakla da je u ovoj godini zarada zaposlenima u bolnici isplaćena u januaru, martu, aprilu, maju, junu, i posljednja 6. jula.

"Sa Fondom zdravstva imamo korektnu saradnju, jer Fond uplaćuje svaku mjesečnu fakturu bez odlaganja. Zaposlenima se duguju četiri zarade, što je dug koji je nastao kroz duže vrijeme. Oni obavljaju odgovorno svoje poslove, iako postoji određeno dugovanje zarada za koje očekujemo da će biti riješeno tokom ljetnje turističke sezone", navela je Elez.

Kako je kazala, u čitavoj Crnoj Gori je deficit zdravstvenog kadra, i Bolnica Meljine je svjesna da kadar može zadržati, između ostalog, i redovnim obezbjeđivanjem zarada.

"U bolesti svaki čovjek je do kraja ogoljen i ranjiv, pa zato u obezbjeđivanju liječenja i zdravstvene zaštite nema mjesta za lične interese, politiku i slično, već samo za dogovor i hitno rješenje problema", zaključila je Elez.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније