Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

10. 07. 2018. 12:50 >> 12:37
6

FORUM BOŠNJAKA CG

Obilježiće Dan sjećanja na žrtve ratova

Forum Bošnjaka Crne Gore (FBCG), kao izvorni inspirator ustanovljavanja Dana sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ od 1991. do 2001. godine, organizovaće sjutra njegovo obilježavanje.


U Spomen parku “Pobrežje” u Podgorici biće održan poetsko-muzički recital "Riječ poslije Srebrenice".

Nakon umjetničkog dijela programa, o značaju sjećanja na civine žrtve iz posljednje jugoslovenske ratne drame, govoriće ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

Navodi se da se 11. jula navršavaju 23 godine od najvećeg zločina u Evropi, od Drugog svjetskog rata, kada su pripadnici vojske bosanskih Srba, od 11. do 19. jula 1995. godine, u region Srebrenice (Bosna i Hercegovina) sistematski ubili više od osam hiljada Bošnjaka, starosti od 14 do 70 godina. 

"Više od četvrt je vijeka i od stradanja više stotina hiljada ljudi svih nacionalnosti i sa svih prostora bivše SFRJ, među kojima i najmanje 272 građanina Crne Gore", dodaje se u saopštenju.

Iz Foruma podsjećaju da je i deveta godišnjica usvajanja Deklaracije Skupštine Crne Gore o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o zločinu u Srebrenici i ustanovljavanju Dana sjećanja na srebreničke, kao i sve ostale žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ.

"Uprkos svemu, 11. jul, još nije uvršten u kalendar značajnih datuma u Crnoj Gori i njegovo je obilježavanje čin dobro volje i osjećaja", navode iz FBCG.

Oni su pozvali da se, u očekivanju da nadležne državne institucije stvore formalno-pravne uslove i za redovno-oficijelno obilježavanje tog datuma, ne dozvoli da se žrtve zaborave.

"Forum poziva sve dobronamjerne pojedince i institucije da, zajednički, odamo poštu i počast ovim žrtvama", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније