Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

11. 07. 2018. 07:34 >> 07:21
1

NAKON ZATIŠJA

Psi lutalice noćna mora za Bjelopoljce

Nakon kratkotrajnog “zatišja” na području bjelopoljske opštine, broj životinja bez vlasnika svakodnevno se uvećava i predstavlja permanentnu opasnost za građane i stoku.

 

Iz raznih područja stižu informacije da psi lutalice napadaju stoku tamošnjim domaćinima.

Među građanima se ponovo aktuelizovalo pitanje izgradnje azila za pse, jer smatraju da je to adekvatno rješenje za njihovo zbrinjavanje.

Time bi se učinio značajan pomak u suzbijanju zaraznih i virusnih oboljenja koja bi u tom slučaju bila stavljena pod kontrolu veterinarske službe.

Istovremeno bi se smanjila i šteta stočarima koju im pričinjavaju te životinje, a osigurala bi se i bezbjednost građana a posebno djece, koja bi eventualno bila izložena njihovim nasrtajima.

Predsjednik bjelopoljskog Saveza NVO Uglješa Prebiračević nedavno je potvrdio za Dnevne novine da prisustvo pasa lutalica na javnim površinama poprima zabrinjavajuće razmjere.

Prebiračević opravdano sumnja da pojedine lokalne uprave iz okruženja, kako bi se oslobodile pasa lutalica na svom području, organizovano ili individualno ih transportuju na područje bjelopoljske opštine.

“Apelujemo na Upravu policije da se uključi i u saradnji sa našom lokalnom upravom i pokušaju riješiti ovaj problem. Ranije su nevladinom sektoru prijavljeni slučajevi da prevozna sredstva registarskih oznaka nekih gradova i mjesta iz okruženja istovaraju pse lutalice u prigradskim i gradskim naseljima. Zbog takvih informacija treba da reaguje policija i ispita takve navode. O štetama koje pričinjavaju psi lutalice na seoskom području suvišno je i govoriti”, kazao je Prebiračević.

On navodi da je veoma opasno prisustvo lutajućih životinja na javnim mjestima gdje borave ljudi, a prvenstveno djeca.

“Mogu se vidjeti u blizini zdravstvenih ustanova, vrtića, škola, u gradskom parku. Ovih dana su primijećeni u čoporima u centru grada, prvenstveno u dječjem parku i okolo spomenika Palim borcima. Njihov lavež izaziva jezu”, upozorava Prebiračević.

Veterinari objašnjavaju da su psi populacija životinja koja se “progresivnom brzinom razmnožava” u odnosu na neke druge vrste.

“Kod njih ne postoji adekvatna situacija praćenja bolesti i vršenje pregleda, što je ozbiljan signal za rješavanje tog problema u smislu organizovanja prihvatilišta za napuštene životinje. U tom slučaju životinje bi mogle da budu stavljene pod kontrolu i adekvatno vakcinisane, čime bi se smanjila i šteta koju psi nanose farmerima, a prioritet je da se osigura i bezbjednost građana, posebno djece”, upozoravaju veterinari.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније