Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 07. 2018. 12:00 >> 11:52
1

POVEĆANA ODŠTETA

Softiću 12 hiljada eura

Viši sud u Podgorici je 6. jula 2018, postupajući u žalbenom postupku, povećao naknadu štete na 12 hiljada eura istraživačkom novinaru Tufiku Softiću zbog propusta nadležnih državnih organa Crne Gore da sprovedu djelotvornu istragu napada na njega. Prethodno je Osnovni sud u Podgorici dosudio naknadu od 7 hiljada eura.

Prvi napad na Softića desio se 2007. godine kada su ga nepoznati muškarci prebili bejzbol palicom. Ponovo je napadnut 2013. godine, kada je u dvorištu njegove porodične kuće aktivirana eksplozivna naprava. Vjeruje se da su ovi napadi povezani sa Tufikovim novinarskim tekstovima o organizovanoj kriminalnoj grupi sa sjevera zemlje koja je uključena u trgovinu drogom. Viši sud je potvrdio da je država propustila da, u skladu sa svojim ustavnim i međunarodnim obavezama, sprovede djelotvornu istragu i prvobitno dosuđenu naknadu štete povećao za 5.000€, na sadašnjih 12.000€.

Viši sud je takođe odbacio žalbu države protiv činjeničnih i pravnih nalaza Osnovnog suda u Podgorici. Zastupnik države je tvrdio da je Softiću priznat status oštećenog i da je mogao da utiče na istragu, kao i da parnični sud nije ovlašćen da procjenjuje rad državnog tužilaštva.

Odšteta je dodijeljena po osnovu pretrpljenih i budućih duševnih bolova zbog povrede prava ličnosti uslijed nedjelotvorne istrage i na ime pretrpljenog i budućeg straha zbog opasnosti od ponovnog pokušaja lišenja života.

Viši sud je u svojoj odluci posebno kritikovao kašnjenje u pokretanju istrage i nedostatak temeljitosti u toku trajanja istrage, a primjetio je i propust nadležnih da saslušaju ključne svjedoke i blagovremeno ispitaju važne fizičke dokaze kao što je bejzbol palica kojom je Tufik prebijen u prvom napadu.

Važno je i to da se Viši sud u svojoj kritici nadležnih organa i prilikom razmatranja odgovarajućeg iznosa za naknadu štete posebno osvrnuo na sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava.

Iako je odluka Višeg suda svakako poželjna jer prepoznaje važnost sprovođenja adekvatne i blagovremene istrage napada na novinare, napadi na Softića su i dalje neistraženi, naglašavaju iz Akcije za ljudska prava.

"Pozdravljamo ovu presudu kojom je potvrđeno da je novinar Tufik Softić pretrpio ne samo strahovit napad, već i poražavajuće neadekvatan odgovor državnih organa na taj napad. Sada se ne smije dozvoliti da ovakve presude postanu način na koji će država otkupljivati svoju odgovornost za nedjelotvorno sprovođenje istraga napada na novinare." kaže Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava, Tea Gorjanc Prelević .

Ustavni sud Crne Gore je u posebnom postupku prošle godine utvrdio da je Crna Gora prekršila ustavna prava Tufika Softića jer nije uspjela da sprovede djelotvornu istragu i, po prvi put u svojoj praksi, dosudio naknadu nematerijalne štete zbog kršenja ljudskih prava.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније