Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

11. 07. 2018. 13:52 >> 13:39

GRBOVIĆ NAJAVIO

Nastaviće rekonstrukciju Doma revolucije

Radovi na rekonstrukciji višedecenijskog problema Doma revolucije biće odmah nastavljeni, jer je to u utorak odobrila urbanističko – građevinske inspekcija, saopšteno je na sjednici Skupštine opštine (SO) u Nikšiću.

 

Rekonstrukciju dijela Doma revolucije, čija je ukupna površina oko 22 hiljade kvadrata u centru Nikšića, nedavno je prekinula urbanističko-građevinska inspekcija.

Projektantski tim, nakon obilaska zdanja, ocijenio je da su izvršena brojna odstupanja u načinu izvođenja i obimu radova za koje je izdata građevinska dozvola.

Rekonstrukcija važan projekat

Predsjednik Opštine, Veselin Grbović, saopštio je da je glavni republički inspektor urbanističko – građevinske inspekcije ukinuo zabranu.

“Rekonstrukcija Doma revolucije je veoma značajan projekat, ali imam utisak da ima ljudi koji to ne žele i pitam se da li su to odabrani projektanti. Od početka bio sam protiv raspisivanja tendera za izradu projekta za rekonstrukciju, jer kako nešto raspisivati, dok se ne zna koji će sadržaj biti u objektu”, rekao je Grbović.

Prema njegovim riječima, projektni tim je “samo dao neka uputstva, po kojima ispada da ne treba ništa raditi”.

“Radovi se nastavljaju danas, a posebno raduje činjenica što su veliki investitori, poput kompanije Laković, zainteresovani za zakup do pet hiljada kvadrata centralnog prostora u tom zdanju za gradnju svog tržnog centra. Za dio prostora zainteresovane su i kompanija Goranović, Nikšićki mlin, Tehnopolis, kao i vlasnici fitness centra”, naveo je Grbović.

Planirani radovi, kako je najavio Grbović, trebalo bi da budu završeni za dvije godine i objekat pušten u funkciju.

“Opština će bez uloženih sredstava riješiti taj problem tako što će, uz pomoć Vlade, investitorima, koji će uložiti svoja sredstva za rekonstrukciju, dati prostor na korišćenje na dugogodišnji zakup od 30 godina. Zakupnina će im biti umanjena za iznos koji će zakupci uložiti u gradnju i rekonstrukciju tih prostora”, objasnio je Grbović.

Prema njegovim riječima, prihode od tih prostora u Domu revolucije ubiraće kasnije oni koji budu na vlasti u Opštini, jer je sadašnjoj gradskoj upravi isključivi cilj da riješi problem Doma revolucije.

Revitalizacija počela 25. marta

Projektantski tim, Boštaj Vuga, Simon Hartman, Vlatko Nikić, Tomaž Krištof i Dijana Vučinić, uputili su dopis ministru održivog razvoja i turizma, Pavlu Raduloviću, direktoru Direkcije javnih radova, Almeru Kalaču i Grboviću, u kome su naveli da su “iznenađeni tempom izvođenja radova, kao i zatečeni spoznajom da se ne izvode u skladu sa projektnom dokumentacijom, na koju je izdata građevinska dozvola”.

U dopisu je precizirano da projektom nije bilo predviđeno uklanjanje čelične konstrukcije, a to je urađeno, a trebalo je da u cjelosti bude sanirana.

Izvođač je, kažu oni, nezakonito odstupajući od projekta, ne samo narušio ideju revitalizacije, već doveo u pitanje i bezbjednost objekta.

"Nije nam jasno čijom idejom, po čijem projektu i nadležnosti je došlo do neregularnosti, koje, osim što predstavljaju kršenje zakona i kodeksa struke, ukazuju na nepoštovanje autora, institucija države koje stoje iza projekta i, na kraju, predstavljaju nelegalan i nelegitiman vid trošenja sredstava predviđenih za adaptaciju i rekonstrukciju”, ukazali su autori.

Na međunarodnom konkursu za rekonstrukciju Doma revolucije pobijedio je projekat slovenačko-švajcarsko-crnogorskog tima Sadar plus Vuga iz Ljubljane, HHF iz Bazela i Arhikon iz Podgorice koji podrazumijeva korišćenje postojeće izgrađene strukture, sa dogradnjom u vidu minimalnih intervencija koje će taj objekat oblikovati u novi tip urbanog prostora.

Revitalizacija Doma revolucije počela je 25. marta, a radove izvodi firma „Stambeno“ iz Nikšića, a nadzor „Urbi pro“ iz Podgorice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније