Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 07. 2018. 10:46 >> 12:32
2

POVODOM 13. JULA

Cvijeće na spomenike Danila Bojovića i Bezmetković

Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, članovi nevladine organizacije "Zagrad Montenegro" iz Nikšićke Župe položili su cvijeće na spomenik narodnog heroja Danila Bojovića na planini Konjsko, na mjestu gdje je 1943. godine poginuo. Vijenac na spomenik Bezmetković položila je delegacija Opštine Herceg Novi.

Bojović je bio jedan od komandanata organizatora Trinaestojulskog ustanka u Nikšiću.

"Ovim činom smo dali počast i ostalim narodnim herojima koje je Župa dala, Dušanu Bojoviću, Milinku i Milisavu Đuroviću, Petru Jovanoviću i svim učesnicima Narodnooslobodilačke borbe, antifašistima. Oni su ugradili sebe u državotvorno biće naše države", kazali su iz NVO "Zagrad Montenegro".

Mladi ljudi, kako dodaju, treba bolje da razumiju tekovine prošlosti, kako bi osigurali budućnost koja zavisi od njih.

Povodom Dana državnosti Crne Gore, 13. jula vijenac na spomenik Bezmetković su u ime Opštine Herceg Novi položili predsjednik Stevan Katić, potpredsjednica Danijela Đurović i odbornik Dragan Šimrak.

Predsjednik Katić je čestitao Dan državnosti sa "mjesta koje je simbol slobode i besmrtnosti onih koji su za nju položili živote".

"Trinaesti jul je u istoriju naše zemlje upisan zlatnim slovima, kao praznik slobode i borbe za bolju budućnost", kazao je Katić.

On je istakao da je ovaj dan povod da se sa posebnim pijetetom sjetimo ideala, patriotizma, nesebičnosti i žrtve naših predaka.

"Tekovine 13. jula uče nas da se jedino u miru, slobodi i zajedništvu, poštujući jedni druge, možemo razvijati i napredovati, a da od naše svijesti i savjesti zavisi društvo u kojem će živjeti naša djeca. Preci su nas zadužili, a mladost zaslužuje da stvaramo i za sobom ostavimo zemlju pravih vrijednosti, jednakih šansi, prosperiteta, zemlju nezavisnih, jakih institucija i zadovoljnih građana, ponosnih na svoju kulturu i tradiciju. Čestitam vam 13. jul, sa željom da svako od nas bude čovjek koji će tu dužnost časno ispuniti", poručio je Katić.

Vijence na spomenik Bezmetković položili su i predstavnici Udruženja boraca NOR-a 1941.-1945. Prisustvovao je konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније