Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 07. 2018. 13:26 >> 13:16
2

KAZNE DO 40 HILJADA EURA

Borovnice brati ručno, nikako grebenom

Borovnice treba isključivo brati ručno i nikako grebenom, ističu iz Ministarstva poloprivrede. Branje šumske borovnice u komercijalne svrhe, napominju, definisano je Zakonom a za nepoštovanje zakonskih odredbi, dodaju, predviđene su kazne od 2.000 do 40.000 eura.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja izdalo je brošuru "Branje šumske borovnice", sa ciljem da u susret sezone branja tog dragocjenog šumskog ploda ukaže na potrebu pravilnog branja, zakonske propise za branje u komeracijalne svrhe i da preporuke kako bi izbjegle posljedice nesavjesnog branja.

Iz tog vladiog resora podsjećaju na zakonsku obavezu i primjenu dobre poljoprivredne prakse koja se odnosi na branje šumske borovnice, što podrazumijeva isključivo ručno branje zrele borovnice i zabranjenu upotrebu grebena.

Dodaju da je branje šumske borovnice u komercijalen svrhe definisano Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o bližem načinu i uslovima sakupljanja, korišćenja i prometa nezaštićenih divljih vrsta životinja, biljaka i gljiva koje se koriste u komercijalne svrhe.

"Sakupljanje borovnice u komercijalne svrhe dozvoljeno je u optimalnoj fazi vegetativnog razvoja (fazi sazrijevanja bobice) pod uslovom da se ne upotrebljavaju mehanička sredstva (grebeni i dr); ne čupaju ili oštećuju podzemni organi; na području sakupljanja ostavi najmanje 25% od ukupno utvrđene količine biljne vrste, ne lome, oštećuju stabla i grane žbunova i ne nanosi druga šteta borovnici i njenom staništu", navodi se u saopštenju.

Borovnicu kako navode treba sakupljati 100 metara dalje od prometnih saobraćajnica i 1000 metara dalje od deponija.

"Borovnicu u komercijalne svrhe mogu brati pravna i fizička lica koji posjeduju dozvolu za branje, sakupljanje i korišćenje borovnice, a zahtjev za izdavanje dozvole podnosi se Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine", navodi se u saopštenju.

Kontrolu poštovanja zakona vrše ekološki inspektori Uprave za inspekcijske poslove.

"Za nepoštovanje zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne su od 2.000 eura do 40.000 eura", ističu iz ministarstva.

Oni upozoravaju da nesavjesno branje borovnice upotrebom grebena i drugih mehaničkih sredstava dovodi do oštećenja biljaka.

"Do umanjenog kvaliteta (zeleni i nedozreli plodovi imaju nizak sadržaj šećera i lakši su od zrelog ploda); neujednačenog kvaliteta (borovnica ubrana na ovaj način je puna nečistoća, grančica, lišća i može se koristiti za preradu i nije pogodna za upotrebu u svježem stanju); uništavanja mješovitih pupoljaka što za posledicu ima značajno smanjenje roda za narednu godinu", navodi se saopštenju.

Beračima poručuju da beru isključivo ručno beru zrelu borovnicu bez upotrebe grebena/češljeva i voditi brigu o zaštiti prirode.

Otkupljivačima poručuju da upoznaju berače od kojih otkupljuju borovnicu sa pravilnim i zakonom dozvoljenim načinom branja borovnice, da pravovremeno počnu sa otkupom, odnosno kada borovnica sazri za branje, ne ranije i da otkupljuju isključivo borovnicu ubranu ručno.

Brošura se može preuzeti sa sajta Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja http://www.mpr.gov.me/vijesti/187760/Brosura-Branje-sumske-borovnice.html

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније