Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

13. 07. 2018. 20:31 >> 20:18

SEEIIST

Zemlje učesnice da daju doprinos projektu

Projekat Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru jugoistočne Evrope (SEEIIST) ima naučni, tehnološki i ekonomski značaj za region, zbog čega je neophodno da se sve zemlje učesnice ujedine i djeluju u cilju njegovog ostvarenja, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Iz Ministarstva je saopšteno da je u Skoplju održan treći sastanak Upravnog odbora projekta kojim je predsjedavala ministarka nauke Crne Gore, Sanja Damjanović.

Novoimenovani ministar obrazovanja i nauke Makedonije, Arber Ademi, podsjetio je na naučni, tehnološki i ekonomski značaj projekta za region i potvrdio čvrstu podršku Makedonije.

Damjanović je ukazala na značaj kooperacije sljedećoj, takozvanoj pripremnoj, fazi projekta.

Ona se osvrnula i na višestruke benefitetog regionalnog projekta, posebno ističući njegov značaj za mlade ljude i spriječavanje odliva talenata.

Nekadašnji generalni direktor CERN-a i posebni gost sastanka, profesor Hervig Šoper, kazao je da projekat ne podrazumijeva samo jačanje kapaciteta, nauku, tehnološki razvoj i ekonomsko osnaživanje, već da je njegova posebnost okupljanje zemalja.

Upravni odbor je, kako se dodaje, razmatrao naredne korake i zajedničke aktivnosti po pitanju pripremne faze projekta, kao i mogućnosti finansiranja.

Odbor se složio da je potrebno raditi kontinuirano na podizanju kapaciteta i u tom smislu već su predstavljeni finalizovani projektni predlozi.

Na sjednici su razmatrane i opcije za prijavljivanje za različite međunarodne programe za istraživanja i inovacije.

Članovi Odbora su zaključili da je u ovoj fazi projekta najznačajnije dodatno jačanje saradnje između učesnica i posvećenost u iznalaženju svih mogućnosti koje bi mogle da doprinesu uspješnoj realizaciji projekta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније