Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

15. 07. 2018. 07:10 >> 06:58
2

RAST ZAPLJENE

Sintetičkih droga sve više i u Crnoj Gori

Posljednjih nekoliko godina, u Crnoj Gori se bilježi rast zapljene sintetičkih droga. Obično su to mjesta na kojima se okupljaju mladi - od muzičkih festivala do brojnih rejv žurki.

Stručnjaci upozoravaju na posljedice konzumiranja takvih psihoaktivnih supstanci. Iz policije je Javnom servisu saopšteno da su i ove godine formirali štab operativne akcije "Ljeto 2018".

Naime, sintetičke droge, konzumiraju uglavnom mladi, na muzičkim događajima, uz igru koja traje satima. Ima i onih koji vjeruju da je bezazleno to što će prvi put da probaju te opijate.

Subspecijalistkinja za bolesti zavisnosti, Marina Roganović, upozorava da je to zamka.

Psihološkinja Adriana Pejaković kaže da takvi opijati mogu da dovedu do zavisnosti od droga.

"Takođe i mogu i to je negdje dokazano višekratnom upotrebom ekstazija da dođe do nekih moždanih oštećenja", kaže ona.

Roganović, sa druge strane, pojašnjava da je prilikom obdukcije pronađeno da kod sintetičkih droga dolazi "do nekroze unutrašnjih organa".

"Do, prosto, nestajanja unutrašnjih organa, do rupa u mozgu", priča Roganović.

Ekstazi i amfetamini popularni su širom svijeta, te se u posljednjih nekoliko godina bilježi rast zaplijene i u Crnoj Gori.

"Uprava policije i ove godine formirala je štab operativne akcije 'Ljeto 2018', u kojem učestvuju i službenici Odsjeka za borbu protiv droge, koji će zajedno sa ostalim jedinicama u toku ove turističke sezone vršiti pojačanu kontrolu lokacija na kojima se okuplja veliki broj mladih", saopštava policija.

No Roganovićeva ističe da je porodica najznačajnija u prevenciji narkomanije. 

"Roditelj je taj koji sve to može da primijet,i može da primijeti da mu nestaje nešto, pare, nakit, znači dolazi do povećane potrebe za novcem", kaže Roganović.

Stručnjaci kažu i da je najbitnije da se mladi edukuju, kako bi se na vrijeme spriječili da se o drogama informišu od onih koji su ih već probali.

Marko Terzić, RTCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније