Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

15. 07. 2018. 07:22   >>  07:09 2

MANJI ZNAČAJ

Pruga Podgorica-Nikšić 70 godina kasnije

Pruga Podgorica-Nikšić ovih dana proslavlja 70 godina od kada je puštena u rad. Izgrađena je u radnim akcijama omladinaca iz svih krajeva tadašnje Federativne Republike.

 

Naime, na Dan državnosti 13. jula, puštena u rad pruga Titograd-Nikšić. Iako je prije šest godina u potpunosti rekonstruisana, nije uspjela da obnovi nekadašnje značaj.

Hiljade omladinaca, neviđenim elanom, za samo 15 mjeseci uspjelo je čeličnim putem da poveže dva crnogorska grada. To je bila jedna od najvećih radnih akcija, prisjeća se inženjer Jovan Babić, koji je više od četiri decenije proveo u željeznici.

"Radove su počeli prvoga aprila 1947. i puštena je u saobraćaj na dan ustanka, 13. jula 1948. godine, i pustio je predsjednik Republike Crne Gore, gospodin Blažo Jovanović", prisjeća se Babić.

O značaju pruge u to vrijeme, kaže Babić, ne treba govoriti. Današnju u Crnu Goru, smatra, izgradila je upravo pruga.

Prugom su do 1998. saobraćali vozovi, da bi, iz bezbjednosnih razloga, putnički saobraćaj bio potpuno obustavljen 2000. Rekonstruisana dionica otvorena je 12 godina kasnije.

Očekivalo se da će novi vozovi i nova pruga toj dionici vratiti stari sjaj. Podaci međutim to ne potvrđuju. Prošle godine je prevezeno 800 tona robe i oko 150.000 putnika, što je manje u odnosu na zlatna vremena.

Batrić Miković iz Željezničke infrastrukture Crne Gore kaže za Javni servis nijesu mnogo velika odstupanja u pogledu prevoza stvari.

"Jesu sigurno ništo niža, ali nijesu drastično. Nama je posebno opao prevoz putnika", kazao je Miković.

Za inženjera Babića, nezanemarljiva činjenica da imamo jedan od najstarijih voznih parkova u Evropi.

"Niko ne pita da su naše lokomotive dizel stare po 60 godina i na babu se ne može stavljati vjenčanica, da su te fabrike ukinute, preorjentisane na druge proizvodnje", kaže on.

Novi vozovi iz Španije donijeli su udobnost ali ne i, kako se očekivalo, brže putovanje, a jedno bez drugog nezamislivo je za savremeni saobraćaj.

Irena Rašović, RTCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније