Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

15. 07. 2018. 14:16   >>  14:03

POSTAVLJENA SPOMEN PLOČA

Obilježeno 130 godina od prvog pohoda na Durmitor

Pohodom na Bobotov kuk i svečanom akademijom, crnogorski planinari su na Žabljaku obilježili 130 godina od začetka planinarstva u Crnoj Gori čijim se začetnikom smatra učitelj Jovan Laušević.

Svečanu akademiju povodom 41. memorijalnog pohoda na Bobotov kuk "General Danilo Jauković" i 130 godina od "Uspona na Bobotov kuk" učitelja Jovana Lauševića, prvog domaćeg autora koji je 1888. u "Glasu Crnogorca" pisao o Durmitoru, organizovao je danas na Žabljaku Planinarski savez Crne Gore uz podršku Opštine Žabljak, Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, NP Durmitor i Kluba vojnih planinara.

"Jovan Laušević i Danilo Jauković, dva durmitorska velikana, pokazali su veliki ugled i poštovanje u svom profesionalnom poslu, kao učitelj i general, ali ih slava nije ponijela, da zaborave na svoje korijene i svoj Durmitor i prema njemu iskažu veliko poštovanje i ljubav. Odrastali su tegobnim gorštačkim životom, stvarali u vječnoj borbi čovjeka i prirode, dobijali su životne bitke, skoro bez poraza, samo im je gorostasni Durmitor prkosio. Za njegovo osvajanje je trebalo imati poštovanja, iskustva i velike ljubavi, zato im je bio velika inspiracija", kazala je direktorica TO Žabljak Vanja Krgović Šarović.

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) Elvir Klica kazao je da se ovakvim manifestacijama najbolje promovišu vrijednosti crnogorskih nacionalnih parkova.

"Na ovaj način šaljemo poruku o značajnu vrijednosti nacionalnih parkova koje treba čuvati za današnje i buduće generacije, i da je veoma važno da svi građani naše zemlje čuvaju nacionalne parkove, poštuju unutrašnji red u parkovima, u stvari poštuju pravila koja su nam ostavili učitelj Jovan Laušević i general Danilo Jauković", rekao je on.

Predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Dragan Bulatović kazao je da je danas veliki dan za crnogorsko planinarstvo.

"Teško je naći u cijelom svijetu primjer tolike sudbinske povezanosti jednog naroda i jedne države sa svojim planinama", kazao je Bulatović.

On je istakao da su prvi istraživači, naučnici i planinari kod nas bili stranci, iako su iako Crnogorci sudbinski vezani za svoje planine.

"Jedan od tih intelektualaca koji se zlatnim slovima upisao u istoriju crnogorskog planinarstva bio je Jovan Laušević. On je 1888. godine u Glasu Crnogorca objavio svoju putopisnu reportažu o Durmitoru i taj se datum smatra začetkom crnogorskog planinarstva. O životu Jovana Lauševića nema puno podataka osim da je rođen pod Durmitorom, da je službovao u više gradova Crne Gore i život okončao 1915. u Srbiji u doba Austrougarske okupacije, a crnogorski planinari već 130 godina pješače njegovim stazama, kazao je Bulatović.

U čast začetnika planinarstva u Crnoj Gori na Velikoj previji u NP Durmitor postavljena je spomen ploča učiteju Jovanu Lauševiću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније