Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me/Mina [ Objavio: O.Z. ]

15. 07. 2018. 14:41   >>  15:29 34

MPC ORGANIZUJE PARASTOS

Bogdanović: Nedopustivo slavljenje Draže Mihailovića

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) će 17. jula u Herceg Novom služiti parastos četničkom vođi Draži Mihailoviću. Ministar kulture Aleksandar Bogdanović ocijenio je da je slavljenje četničkog pokreta i njihovih vođa u Crnoj Gori, posebno kada vjerske institucije stoje iza toga, nedopustivo i za svaku osudu.

"Povodom 100 godina od mučeničke končine ruske carske porodice i 72 godine od ubistva đenerala Dragoljuba Mihailovića, u crkvi Svetog Nikole na Žlijebima kod Herceg Novog 17. jula će biti služen parastos carevima i caricama iz dinastije Romanov i komandantu Jugoslovenske kraljevske vojske u Otadžbini, sa početkom u 18 časova", saopšteno je iz MCP.

Bogdanović je istakao da najavljeni parastos predstavlja nedopustiv čin - sa istorijskog i kulturološkog aspekta.

"Zanimljivo i paradoksalno da se sve dešava u danima tokom kojih Crna Gora slavi najznačajniji datum iz svoje snažne i dugovječne antifašističke tradicije", kaže Bogdanović.

Prema njegovim riječima, činjenica da je neko, a posebno vjerska organizacija, odlučila da stane iza događaja koji direktno narušava antifašističke vrijednosti, ne samo da zabrinjava, već govori o njihovoj jasnoj spremnosti da provokacijama utiču na društveni kurs i temelje na kojima počiva naša država.

"Najavljeni događaj je čin usmjeren protiv ideje slobode, protiv ideala kojima su u svojim borbama bili vodjeni naši preci, protiv antifašizma kao pravca koji je nezaobilazan u globalnim okvirima", ocijenio je Bogdanović.

Kako je kazao, slavljenje četničkog pokreta i njihovih vođa u Crnoj Gori, posebno kada vjerske institucije stoje iza toga, nedopustivo je i za svaku osudu.

"Slavljenje Draže Mihailovića i pokreta koji je predvodio direktno je usmjereno protiv Crne Gore. Iza toga, jasno je, stoji očigledna namjera da se naruši kult antifašizma u našoj državi i da se otvaranjem podjela, na kraju, utiče na društveni sklad i građanski karakter Crne Gore", navodi Bogdanović.

Ministarstvo kulture, kaže on, najoštrije osuđuje održavanje najavljenog skupa i istovremeno apeluje na građane da ne nasijedaju na provokaciju - što taj čin, bez sumnje, jeste.

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније