Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

16. 07. 2018. 12:55 >> 12:46

MJEŠTANI BREZANA

Mjesec blokade puta u Pivi

Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna već gotovo mjesec blokiraju put ka svojim selima i ne dozvoljavaju pristup energetskim kompanijama koje izvode radove na dalekovodima 110kV I 400kV, Krnovo Green Energy i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) u njihovim selima.

Mjestani kažu da će ostati na braniku elementarnih ljudskih prava i zakona i Ustava Crne Gore dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

"Sramno je da mi, seljaci, moramo na ovaj način da štitimo Ustav i zakone Crne Gore i da čuvamo dostojanstvo i međunarodni kredibilitet države Crne Gore kada je u pitanju postovanje ljudskih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", navode mještani.

Oni dodaju da su o svemu obavijestili predsjednika, premijera i resorna ministarstva Crne Gore, kao i strane ambasade i međunarodne organizacije. 

Predstavnici mještana su prošle sedmice imali sastanak sa predstavnicima opštine Plužine, CGES-a i Krnovo Green Energy-ja. Na tom sastanku, kako navode, CGES je ostao pri svojoj ponudi da obezbijedi rekonstrukciju dijela puta u dužini od tri kilometra, dok su iz kompanije Krnovo Green Energy tražili da im se dostavi zvaničan elaborat rekonstrukcije, kako bi od centrale mogli da potražuju novac za taj posao.

Da podsjetimo, mještani Brezana su prije skoro mjesec počeli protest i najavili da neće dozvoliti ulazak u sela nijednom privrednom subjektu dok se ne ispune njihovi zahtjevi - da energetske kompanije poprave put koji je totalno uništen tokom izvodjenja radova na dalekovodima, da učestvuju u obezbjeđivanju sredstava da mještani ovih sela konačno dobiju vodu, kao i da ne upadaju nezakonito na njihova imanja i da budu pravično obeštećeni za uništenu imovinu. 

“Moje etno selo je pretrpjelo ogromne štete, jer mi turisti ne dolaze zbog uništenog puta i ekosistem, a to je zaustavilo i dalji turistički razvoj sela i gradnju novih turističkih kapaciteta. Ogromne štete trpe poljoprivrednici koji ne mogu da plasiraju svoje proizvode, kao i svako pojedinačno domaćinstvo, koje je u protekle tri godine pretrpjelo štete na automobilima", poručio je Milonja Blagojević, predsjednik Mjesnog odbora i vlasnik prvog crnogorskog etno sela “Montenegro”. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније