Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

16. 07. 2018. 18:04   >>  18:05 7

MITROPOLIJA REAGOVALA

"Bogdanović nas ignorisao"

Ministar kulture, Aleksandar Bodgdanović je, dok je bio gradonačelnik Cetinja, imao ignorantski ili otvoreno neprijateljski odnos prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP), kao i mnogi funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS), saopšteno je iz Mitropolije.

Iz MPC su reagovali povodom izjave Bogdanovića u vezi najavljenog parastosa nekadašnjem vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću, koji će sjutra služiti MCP.

“Ministar Bogdanović i njegova partija nas, nažalost, nijesu iznenadili svojim ekstremističkim jezikom usmjerenim protiv MCP. Desetine floskula je upakovano u njihova saopštenja. Svaku smo već odavno čuli i nijesu ni najmanje originalne. Ne očekujemo bolji odnos”, navodi se u saopštenju MCP.

U konkretnom slučaju se, kako su kazali, njihove primjedbe sastoje u tome da je "sporni" parastos Dragoljubu Mihailoviću u seoskoj crkvi u Žlijebima kod Herceg Novog, navodna provokacija Mitropolije usmjerena protiv Crne Gore, njenog društvenog sklada i antifašizma uopšte.

“Na prvom mjestu, Bogdanović i ostali kritičari previđaju da je ovo parastos prvjenstveno carskoj porodici Romanov nad kojom je izvršen najsuroviji zločin od boljševika u 20. vijeku. Pri tome, trebalo bi da znaju da ličnost generala Mihailovića i njegovo djelovanje u Drugom svjetskom ratu do danas nije do kraja rasvijetljeno i oko njega ne postoje jednoznačna i jednodušna mišljenja”, rekli su iz Mitropolije.

Iz Mitropolije su naveli da je Mihailović nosilac najviših savezničkih odlikovanja Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Francuske i Poljske, kao prvi pokretač otpora protiv nacifašizma u Evropi.

“Ne sumnjaju valjda Bogdanović i DPS u antifašizam jednog Trumana ili De Gola? Dabome da znamo i za mnogo njegovih kontroverznih odluka učinjenih tokom tog smutnog vremena, ali njegovo lik i djelo uopšte nije predmet našeg razmatranja”, navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije su poručili da ne treba izgubiti iz vida da nijednom ministru ili partiji u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj ili Australiji nije palo na pamet da ocijeni parastos Mihailoviću kao ”provokaciju” niti nešto što ”narušava kult antifašizma”.

“Drugo, organizator parastosa nije MCP. To što mediji tako senzacionalistički predstavljaju, ne znači da je istina. Sveštenstvo je pozvano da odsluži parastos od udruženja Srpski soko iz Herceg Novog”, dodaje se u saopštenju.

Svaki kršteni čovjek, kako su kazali, ima pravo na tu molitvu, bio on na ovoj ili na onoj strani u Drugom svjetskom ratu.

“Dakle, ovaj parastos je lokalna stvar jednog sela i jednog udruženja i nije čak ni predviđeno da Mitropolit bude tamo. Inače, sveštenici sami zakazuju i obavljaju i parastose i ostala bogosluženja i ne pitaju svoga Vladiku svaki put treba li da to urade”, dodali su iz Mitropolije.

Iz MSP su saopštili da neće Bogdanović i vladajuća partija, koja god da bude, određivati kome će se držati parastosi, ko je zaslužio opijelo, a ko nije.

“Ne treba ministar i ostali branioci da brane Crnu Goru od Mitropolije, jer na to nemaju prava niti autoriteta. Naročito ne treba da je brane manipulacijama i pravljenjem atmosfere u kojem Mitropoliju predstavljaju kao neprijatelja ove zemlje, pa čak i slobode, što ona nikad nije bila niti će biti”, zaključili su iz Mitropolije.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније