Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio CG, Objavila: J.B.Č. ]

17. 07. 2018. 15:39 >> 15:26

BLEČIĆ TVRDI

Sva hrana iz uvoza podliježe kontroli

Zbog većeg prometa i potražnje hrane tokom turističke sezone Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pojačala je kontrolu kako bi spriječila da do potrošača dođu neispravni proizvodi. Pomoćnica direktora te Uprave Biljana Blečić je za Radio Crne Gore kazala da se svaka pošiljka hrane iz uvoza kontoliše.

"Ukoliko inspektor na osnovu pregleda dokumentacije, fizičke i vizuelne provjere posumnja u ispravnost proizvoda odlučuje se za uzimanje uzorka koji se u laboratoriji testiraju. Ta ispitivanja se rade na mikrobiološke kriterijume, ali i na prisustvo drugih kontaminenata poput teških metala, mikotoksina i slično", naglašava Blečić.

U predhodnom periodu kontrolom preko stotinu proizvoda iz uvoza utvrđeno je da ne zadovoljava standarde.

"Najčešće se radilo o voću i povrću zbog prisustva pesticida u granicama iznad onih dozvoljenih, ali i o drugim proizvodima prije svega konditorskim i pićima, kao i raznim vrstama prerađevina od voća i povrća zbog prisustva određenih nedozvoljenih konzervansa i boja", istakla je Blečić.

Kako navodi Blečić kontrolišu se i domaći proizvodi. Otkriveni su i proizvodi koji se prodaju pod etiketom domaćeg crnogorskog proizvoda, a čiji sastav i kvalitet ne odgovaraju tom standardu.

Blečić navodi da je u toku akcija protiv prodaje takvih proizvoda.

"Ti proizvodi prije svega med i maslinobvo ulje su bili sve samo ne ono kako su nuđeni i prodavani. Kako bi spriječili da bilo ko utiče na brend crnogorske domaće- tradicionalne, visokokvalitetne hrane pokrenuli smo jednu snažnu akciju koja se neće završiti dok se u potpunosti ne eliminiše ta pojava", kategorična je Blečić.

U predsezoni je, kako je istakla pomoćnica direktora Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, urađena i kontrola svih objekata u kojima se prodaju prehrambreni proizvodi. Podsjetila je i da je u martu Vlada usvojila akcioni plan kojim je predviđena pojačana kontrola proizvoda tokom ljetnje sezone.

Žarko Božović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније