Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 07. 2018. 20:08 >> 19:55
1

OZNAKA KVALITETA

Zaštićeni i Crnogorska goveđa pršuta i stelja

Crna Gora je zaštitila još dva proizvoda. "Crnogorska goveđa pršuta" i "Crnogorska stelja" uspješno su prošli proceduru zaštite, čime su se i ta dva proizvoda pridružila "Njeguškoj pršuti" i "Pljevaljskom siru" na listi zaštićenih oznakama kvaliteta na nacionalnom nivou.

"Proizvodi su zaštićeni oznakom porijekla koja predstavlja najviši oblik zaštite shodno Zakonu o šemama kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, s obzirom da se za dobijanje oznake porijekla sve faze proizvodnje, od sirovine do prerade, moraju odvijati u određenom geografskom području", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

"Crnogorska goveđa pršuta" je suvomesnati proizvod od goveđeg mesa ekstra, prve i druge kategorije, soljen i dimljen na bukovom ili grabovom drvetu.

"Crnogorska stelja" je suvomesnati proizvod od otkoštenog dimljenog i sušenog ovčijeg mesa, soljen i dimljen na bukovom ili grabovom drvetu.

"'Crnogorska goveđa pršuta' proizvodi se u sjevernom dijelu Crne Gore, planinskom području sa specifičnim uslovima spoljašnje sredine. Za specifične karakteristike ovog proizvoda, zaslužan je kvalitet mesa, ali i umijeće proizvođača u svim fazama proizvodnje, od uzgoja životinja na farmama do prerade u prerađivačkim objektima", kazali su iz ministarstva.

Oni napominju da je u skladu sa definisanim proizvođačkim specifikacijama, proizvodnja “Crnogorske goveđe pršute“ i „Crnogorske stelje“ ograničena je na sjeverni dio

"Oblast proizvodnje obuhvata cjelokupnu ili dio teritorije 13 opština sa sjevera Crne Gore - Plužine, Šavnik, Žabljak, Pljevlja, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Berane, Andrijevica, Petnjica, Rožaje, Plav i Gusinje. Oblast proizvodnje karakteriše planinska klima, sa uticajem kontinentalne, na nadmorskoj visini od 550 do 2.000 metara", precizirali su.

Iz ministarstva dodaju da je proceduru zaštite ta dva proizvoda pokrenulo NVO „Udruženje za kvalitet mesa sjevera Crne Gore“, koje je formirano kroz projekat koji je 2015. godine pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacijom UN za hranu i poljoprivredu (UN FAO).

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније