Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nevenka Macan, TVCG

17. 07. 2018. 20:22 >> 22:00
16

OŠTRE OSUDE

Parastos četničkom vođi protekao mirno

Parastos četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata i osuđenom ratnom zločincu, Draži Mihailoviću, održan u selu Žlijebi kod Herceg Novog, protekao je mirno, uprkos tenzijama koje je izazvala najava tog bogosluženja protumačenog kao rehabilitacija fašističkog pokreta u Crnoj Gori.

Oko pola sata trajalo je bogosluženje Mitropolije crnogorsko - primorske, u znak sjećanja na 17. avgust 1946. kada je Mihailović strijeljan.

Parastos Draži Mihailoviću u crkvi Sv. Nikole na Žlijebima služi se još od 2005. samo za uži broj istomišljenika, pa do javnosti nije stizala ova kontraverzna priča. Iza organizacije se potpisuje udruženje Srpski soko.

Hercegnovski antifašisti su istakli da je slavljenje četničkog pokreta i njihovog vođe u Crnoj Gori i Herceg Novom nedopustivo i za svaku osudu.

Reagovali su i u hercegnovskom DPS-u, navodeći da je ponižavajuće da se u periodu 13. julskog ustanka održava parastos četničkom vođi. 

Događaj je ovih dana naišao na oštre usude u Crnoj Gori. Ministarstvo kulture okarakterisalo je to kao nedopustiv čin i provokaciju.

Iz Mitropolije su odgovorili da je Parastos lokalna stvar jednog sela i jednog udruženja.

Parastos je na kraju održan mirno, bez najavljenih protesta antifašističkih udruženja u prisustvu policije koja je skup preventivno obezbjeđivala.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније