Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nevenka Jovović, TVCG

17. 07. 2018. 21:09 >> 23:38
13

BATRIĆEVIĆ O PARASTOSU

"Bacanje rukavice u lice CG"

Istoričar Boban Batrićević ocijenio je za RTCG da je parastos četničkom vođi i osuđenom ratnom zločincu Draži Mihailoviću samo jedan u nizu pokušaja rehabilitacije četnickog pokreta u Crnoj Gori.

Za Batrićevića parastos Mihailoviću je zloupotreba hrišćanskog obreda. Riječ je o političkom performansu, koji za cilj ima, kako kaže Batrićević, koheziju određene grupe.

"Ovo je bacanje u lice Trinaestojulskoj Crnoj Gori i današnjoj Crnoj Gori i to je pokušaj vampirizacije četnicke ideologije u tom smislu što je toj grupi koja to organizuje potrebna kohezija mase kako bi u budućim pregovorima oko crkvenog pitanja imala što više pojedinaca tako da im Draža Mihailović služi kao simbolički kapital", smatra Batrićević.

Batrićevića brine izostanak oštrih reakcija pojedinih opozicionih partija, koje, kako primjećuje, pokazuju ignorantski stav kada je riječ o istorijsko identitetskim pitanjima.

"Što je u skladu sa nekom doktrinom koja je započela ovdje prije nekoliko godina, a to je da se o teškim temama istorijskim i kulturnim i identitetskim ne raspravlja već, kako oni navode, u prvi plan se stavlja ekonomija. Pitanje rehabilitacije ratnih zločinaca je jednako važno pitanje u svim zemljama svijeta, tako da su bitna koliko i ekonomska", dodaje Batrićević.

Reakcije povodom održavanja parastosa Draži Mihailoviću, stižu i iz SUBNOR-a i antifasista Crne Gore. Taj čin ocjenjuju nedopustivim. Kažu da je događaj usmjeren protiv ideja, kojima su u svojim borbama bili vođeni naši preci, protiv slobode i antifasizma, koje su nezaobilazne civilizacijske tekovine.

Potpredsjednik SUBNOR-a Slobodan Simović za RTCG kaže da su institucije države sada na ispitu.

"I ovdje država treba da bude odlučna i da donese odluku koja neće dopustiti da se takve manifestacije održavaju, jer preko njih u crnogorski društveni ulazi i izaziva dalju podjelu u Crnoj Gori", ocijenio je Simović.

I Ministarstvo kulture je reagovalo je povodom održavanja parastosa. I taj događaj vide kao provokaciju. Smatraju da je riječ o ćinu, koji je i sa kulturološkog i istorijskog aspekta nedopustiv. Takođe navode da je zanimljivo i paradoksalno jer se sve dešava u danima tokom kojih Crna Gora slavi najznačajniji datum iz svoje antifašističke tradicije - 13 jul.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније