Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ PR Centar ]

18. 07. 2018. 15:35 >> 15:20
1

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ SMATRA

Obnovljivi izvori energije pretvoreni izvore profita

U Crnoj Gori obnovljivi izvori energije pretvoreni su u obnovljive izvore profita pojedinaca koji su povezani sa vlašću, a građani plaćaju cijenu njihovog bogaćenja kroz račune za struju, ocijenila je izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović Marković.

Ona je danas, na regionalnoj konferenciji o malim hidroelektranama – evropski standardi i praksa u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, koju je organizovao MANS, kazala da se u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini dešavaju slične prakse kada su u pitanju male hidroelektrane.

„Sa jedne strane, u svakoj od te tri države vlasnici malih hidroelektrana su ljudi koji su blisko povezani sa donosiocima odluka, odnosno sa vlašću. U svakoj od te tri države postoje subvencije vlasnicima malih hidroelektrana, koje vraćaju svi građani i iskazuju se na njihovim računima za električnu energiju“, navela je Ćalović Marković.

Prema njenim riječima, u svakoj od te tri države, u procesu izgradnje tih malih hidroelektrana i nakon njihovog puštanja u funkciju, dešava se „izuzetna devastacija životne sredine i u nekim slučajevima nestaju i cijele rijeke i to onemogućava život lokalnih zajednica“.

„Sa druge strane, u svakoj od te tri države, država ima vrlo malo koristi. Iznosi koji su plaćeni za koncesije su mizerni u odnosu na subvencije koje im plaćaju građani, broj zaposlenih je izuzetno mali, čak porezi na profit u jednom veoma unosnom biznisu koji se plaćaju državi su veoma mali“, istakla je Ćalović Marković.

Ambasador Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je da Unija naglašava integrisanje mini hidroelektrana sa životnom sredinom, kako bi se, kako je naveo, minimizirao njihov negativni efekat po životnu sredinu.

On je ukazao da Strategija o integrisanju i energiji ima za cilj da se smanji za 20 odsto potrošnja energije do 2020, kao i da bi do te godine petina sveukupne potrošnje električne energije trebalo da dolazi iz obnovljivih izvora energije – hidroenergije, vjetroenergije, solarne energije i biomase.

„U Izvještaju o napretku u Crnoj Gori se pokrenula ova tema na pravi način i predstavlja važan segment priče napretka Crne Gore na putu ka EU. Stavljen je akcenat na izradi novih projekata o izradi mini hidroelektrana, ali da budu u skladu sa EU direktivama, sa važnim interesima po pitanju zaštite životne sredine. Svi novi projekti moraju uzeti u obzir njihove lokacije i najbolje prakse u Evropi kada je u pitanju procjena uticaja na životnu sredinu. Takođe, i na mjere za smanjivanje štete po životnu sredinu“, istakao je Orav.

Prema njegovim riječima, kako bi se postigli ovi rezultati, važno je da Crna Gora nastavi sa harmonizacijom nacionalne legislative sa Direktivom o obnovljivim izvora energije.

„Moraju se jačati kapaciteti pogotovo kad je u pitanju inspekcijski nadzor i to na lokalnom i nacionalnom nivou“, poručio je Orav.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније