Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

19. 07. 2018. 07:31 >> 07:17
2

U PROŠLOJ GODINI

Neiskorišćeno 697 bolničkih kreveta

Analiza Fonda za zdravstveno osiguranje o obimu rada i korišćenja kapaciteta Kliničkog centra i opštih bolnica, pokazala je da preko 30 odsto (697 kreveta) posteljenog fonda nije bilo iskorišćeno u 2017. godini.

U analizi Fonda se ističe da se proces rada bolničke zdravstvene zaštite sagledava kroz obim rada, odnosno koršićenja kapaciteta bolnica, kao što je broj ispisanih bolesnika, broj bolničkih dana, prosječna dužina bolničkog liječenja, iskorišćenost posteljnog fonda.

Na drugoj starni, tokom čitave godine prisutne su žalbe pacijenata i građana na dužinu čekanja na pregled i dijagnostičke pretrage, što je pokazao i izvještaj o radu Ministarstva zdravlja za prošlu godinu, prema kojem je uputilo prigovor 1.200 pacijenata, piše Dan.

"Bitan pokazatelj rada bolnica je i iskorišćenost posteljnog fonda, koja je u 2017. godini bila 69,73 odsto. To znači da je od ukupno 2.302 postelje, u prosjeku dnevno bilo slobodno 697 postelja. Prosječan broj usluga na dnevnom nivou je izračunat na osnovu efektivnih radnih dana koji je 230, tj. nijesu uračunati neradni dani. Prema analizi, vidi se da je u 2017. godini, u bolničkim zdravstvenim ustanovama liječeno 77.774 pacijenata, od čega je 46,96 odsto u opštim bolnicama, 45,16 procenta u Kliničkom centru CG, i 7,88 u specijalnim bolnicama. Ukupno ostvareni broj bolničkih dana je 585.856, sa prosječnom dužinom liječenja 7,53 dana, koja je najveća kod specijainih bolotca (24,16), dok je najmanja u Kliničkom centru (5,43)", ističu u analizi.

Iz Fonda objašnjavaju da je u opštam bolnicama dnevno slobodno bilo 375 postelja (35,66 odsto), u Kliničkom centru 218 postelja (29,44) i kod specijalnih bolnica 104 (20,35 odsto).

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније