Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 07. 2018. 11:49   >>  11:35

GRUPA GRAĐANA HRAPOVIĆU

Funkcionalno zdravstvo ili ostavka

Grupa građana Saša Mijović, uputila je pismo ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću u kojem ga pozivaj da obezbijedi funkcionalno zdravstvo ili podnese ostavku.

"Pozivamo vas da obezbijedite da sistem zdravstvene zaštite funkcioniše u skladu sa potrebama građana i da svaki građanin bude u adekvatnom roku zdravstveno zbrinut, ili priznajte da nijeste u stanju da to uradite i podnesite ostavku", navodi se u pismu.

Brojni su, kažu, primjeri onih koji ne mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu u razumnom roku i roku koji zahtijeva brzina reagovanja u skladu sa prirodom bolesti usljed čega se, dodaju, velikom broju pacijenata stanje pogorša, a određeni broj njih i umre prije nego li dočeka zakazani termin.

"Građani Crne Gore nijesu čitav radni vijek odvajali od plate i uplaćivali zdravstveno osiguranje da bi na preglede čekali po pola i više godine. Nedopustivo je da crnogorski zdravstveni sistem funkcioniše tako da građani mogu da umru prije nego što dođ na red za pregled", poručuje Grupa građana Saša Mijović.

U prilogu su dostavili Uput pacijentkinje iz Kolašina kojoj je nakon pregleda kod izabranog doktora 18. jula specijalitički zakazan za 25. decembar.

"To znači da ona za ovaj pregled treba da čeka više od pola godine", navodi se u saopštenju.

Iz Grupe Građana su podsjetili da je od prethodnog pregleda ljekara specijaliste prošlo još više i da će razlika između jednog i drugog pregleda ljekara specijaliste biti devet i po mjeseci.

"Zato vas pitamo, hoćete li vi snositi odgovornost ako se pacijentkinji ili nekom drugom pacijentu pogorša zdravstveno stanje čekajući na preglede kod ljekara specijaliste, i šta ćete kazati njenim i članovima porodica koji su u istoj ili još goroj situaciji, ukoliko im pomoć stigne prekasno?", navodi se u pismu ministru Hrapoviću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније