Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

19. 07. 2018. 14:34 >> 14:21

URA

Reformisati zdravstveni sistem

Primarni sistem zdravstvene zaštite u Crnoj Gori sveden je na "štancovanje" uputa za sekundarni i tercijarni nivo i ne obavlja svoju ulogu, ocijenio je izvršni direktor Građanskog pokreta (GP) URA, Zoran Mikić.

On je kazao da su loše reforme u zdravstvu dovele da se zdravstvene usluge dominantno pružaju na sekunadarnom i posebno tercijarnom nivou (Klinički centar (KC)) "što ne samo da znatno poskupljuje cijenu zdravstvene usluge već i sistem stvara nedostupnim, neefikasnim i podložnim korupciji".

Mikić je naveo, da je prema analizi Fonda za zdravstveno osiguranje, više 30 odsto (697 kreveta) posteljenog fonda nije bilo iskorišćeno prošle godine.

"Zdravstveni sistem u Crnoj Gori funkcioniše po principu protočnog bojlera. Paradoksalno zvuči podatak da je prazno 697 kreveta, a da pojedine opšte bolnice i klinike u sklopu KC ne primaju pacijente. Uz to, veliki je period čekanja za pojedine medicinske intervencije a i ogromne su liste čekanja na pojedinim klinikama KC", kazao je on.

Mikić je ocijenio da zdravstveni sistem ne može biti dobar ako se 50 odsto svih bolničkih pregleda i više od 60 odsto operacija obavi u KC.

On je kazao da je URA je u januaru predstavila program reforme sistema zdravstva pod nazivom "Zdravstvo za sve".

Mikić je naveo da se efikasan i kvalitetan zdravstveni sistem obezbjeđuje adekvatnom organizacijom i podjelom svih nivoa sistema: primarnog, sekundarnog, tercijarnog, dopunjavnajem kapaciteta između nivoa, kao i usvajanjem i poštovanjem jedinstvene medicinske doktrine.

"Neophodno je stvoriti uslove da se u prvoj fazi oko 70 odsto ukupne zdravstvene zaštite sprovodi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti", kazao je on.

Mikić je dodao da bi država trebala da više novca izdvaja za zdravstvo ali i da krene u projekat rekonstrukcije postojećeg KC i izgradanje Drugog bloka sa većim smještajnim kapacitetima i novim operacionim salama za najsloženije zdravstvene programe.

On je naveo da je potrebno što hitnije krenuti u kadrovsku i tehnološku obnovu bolnica sekundarnog nivoa, odnosno napraviti strategiju kadrovskog popunjavanja bolnica tog nivoa kako bi mogle pružiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

"U cilju rasterećenja KC i promjene poraznih brojki koje je pokazala analiza Fonda za zdravstveno osiguranje o obimu rada i korišćenju bolničkih kapaciteta neophodno je uspostaviti i standardizovati jedinice za gastroenterologiju i patologiju u regionalnim bolnicama", zaključio je Mikić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније