Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

20. 07. 2018. 16:50   >>  16:34

HRAPOVIĆ SAOPŠTIO

Porastao broj ljekara po glavi stanovnika

U crnogorskom zdravstvenom sistemu trenutno radi 1.659 ljekara, što je za 311 više u odnosu na 2013. godinu, kazao je resorni ministar Kenan Hrapović.

„To znači da je broj ljekara na hiljadu stanovnika od 2013. godine sa 2,1 porastao na 2,6 u ovoj godini“, rekao je Hrapović danas u parlamentu odgovarajući na pitanje poslanice Demokratskog fronta Marine Jočić šta su u Ministarstvu preduzeli da zaustave masovnu migraciju obučenih i kvalifikovanih zdravstvenih stručnjaka.

Prema njegovim riječima, planom ljudskih resursa do 2022. godine predviđeno je da sa postojećih 2,6 ostvari rast na 3,2 ljekara na hiljadu stanovnika, što Crnu Goru približava evropskom prosjeku koji iznosi 3,5.

Hrapović je kazao da je Vlada vodila odgovornu kadrovsku politiku u odnosu na uočeni manjak ljekara i da će kroz kontinuirano praćenje ljudskih resursa u sljedećih nekoliko godina biti ispunjeni standardi u pogledu kadra koji postavlja Evropska unija.

„Neuspjeli pokušaji uznemiravanja javnosti senzacionalističkim vijestima da je odlivom ljekara ugroženo funksionisanje zdravstvenog sistema je plod loše namjere, a ne realnog stanja“, ocijenio je Hrapović.

On je naglasio da se jedan broj ljekara vraća iz privatnog u javni zdravstveni sistem.

„Jasno je i to da je, po podacima iz regiona, iz Crne Gore najmanji odliv ljekara u odnosu na njihov ukupan broj. I raduje nas činjenica da ljekari iz regiona često dolaze da rade u crnogorskom zdravstvenom sistemu“, rekao je Hrapović.

On je kazao da izuzetne doprinose u unapređenju zdravstvenog sistema treba nagraditi i dodao je da je u završnoj fazi izrada Pravilnika o nagrađivanju zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika.

Hrapović je saglasan da ljekarima i ostalim zdravstvenim radnicima i saradnicima treba povećati plate.

„Sagledavajući budžet za zdravstvo u cjelini, treba imati u vidu da naši pacijenti dobijaju najinovativniju terapiju, da se liječe u najboljim klinikama u regionu i Evropi, dijagnostikuju se i liječe na savremenim medicinskim aparatima. A to košta“, istakao je ministar.

Prema njegovim riječima, rješenje problema u crnogorskom zdravstvu je realno planiranje troškova.

„Kada finansijske prilike budu dozvoljavale da dobijemo onoliko novca koliko nam treba, tada ćemo povećati plate zdravstvenim radnicima. U međuvremenu, sagledavamo mogućnosti unutrašnje preraspodjele sredstava kroz racionalizaciju poslovanja“, rekao je Hrapović.

On je poručio da je besmisleno stalno optuživanje prethodnih, sadašnjih i budućih ministara zdravlja za zaostala dugovanja.

„U svjetlu činjenice da nikada nijesmo dobili onoliko novca koliko je bilo potrebno, iako smo ove godine dobili više nego ikada“, rekao je Hrapović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније