Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 07. 2018. 19:58 >> 19:43
4

PROŠIRIĆE SARADNJU

"B.Polje i dalje u fokusu Turske"

Turski grad Edirna i Bijelo Polje, kako je saopšteno, proširiće saradnju na ekonomskom i kulturnom planu. Ambasador Turske u Crnoj Gori Serha Galip, sa predstavnicima grada Edirne, Unije Trakija, te Organizacije Pkušet Balkan boravio je danas u Bijelom Polju.

Gosti iz Turske razgovarali su sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem, koji je naglasio da je sagledana dosadašnja saradnja i definisane smjernice za produbljivanje saradnje, kako na kulturnom tako i na ekonomskom planu.

Ambasador Turske čestitao je Smoloviću izbor na mjesto predsjednika Opštine i istakao značaj današnje posjete Bijelom Polju zbog nastavka saradnje između dva grada i Crne Gore i Turske.

"Dogovorili smo saradnju, koja će u narednom periodu biti konkretizovana, a Bijelo Polje će biti u fokusu naših daljih aktivnosti", istakao je ambasador Turske. On je podsjetio da je robna razmjena između dvije zemlje 2016. iznosila oko 40 miliona dolara, a 2017. dostigla 80 miliona.

"Ono što je za Crnu Goru bitno je da je izvoz iz te zemlje u protekle dvije godine porastao za 222 odsto. Bitno je da robna razmjena bude ravnomjerna i da ministarstva ekonomije i trgovine rade na produbljivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini. Cilj nam je da uvrstimo što više robe, pogotovo izvoz crvenog mesa iz Crne Gore, što očekujemo da se realizuje u narednom periodu. Iz godine u godinu investicije iz Turske u Crnu Goru rastu, tako da ćemo uskoro dostići peto mjesto među investitorima u ovu zemlju", kazao je Galip.

Domaćin i organizator susreta, predsjednik Skupštine Bijelo Polje, Abaz Dizdarević, podsjetio je da je tokom četvorogodišnjeg programa posvećenog likovnoj umjetnosti u Edirneu, učestvovalo preko trideset umjetnika iz Crne Gore.

"Zbog toga, ali i svega ostalog izuzetna nam je čast da ugostimo goste iz Edirne iz Turske, sa kojim smo i do sada razvijali saradnju na polju kulture i potvrdili da umjetnost najbrže i najbolje povezuje različite sredine. Ovog puta sa novom vizijom daljeg razvijanja te saradnje na raznim poljima. Razgovarali smo kako proširiti saradnju na polju umjetnosti i kulture i otvorili mogućnosti saradnje na edukativnim, zdrastvenim i drugim poljima i mogućnostima koje nude dvije države jedna drugoj", kazao je Dizdarević.

On je najavio Internacionalnu likovnu izložbu "Izložba slika balkanskih umjetnika" koja će večeras, u čast gostiju, biti otvorena u Galeriji Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo".

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније