Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

22. 07. 2018. 14:57 >> 14:42
1

STARICA ANĐA PORUČILA

"Mir i sloga najveće bogatstvo naroda"

Život nauči da su mir i sloga najveće bogatstvo jednog naroda, istakla je za Radio Crne Gore devedesetdevetogodišnja Anđa Pižurica iz Bijele kod Šavnika.

"Ratove sam prošla...E, prokleti rat i prokleti ljudi koji to tražili. Kada jedno jutro zagrmi i sve uništi, šta onda možeš. Sloboda i mir i sloga su najvažniji", naglasila je starica.

Anđa provodi dane sa dvadeset godina mlađim bratom Bogdanom i uživa u penziji koju je zaradila radeći decenijama šnajderski posao.

"Pazila me je familija i uvažavala i to me nije sramota kazati. Kako me je kuća pratila tako me je i selo čekalo. U Bijeloj se lijepo živjelo, dobar narod i bogato selo. Radilo se, obrađivalo to što se imalo, a rađao je krompir i spašavao", prisjeća se ona.

U mnogočlanoj porodici Pižurica moralo se raditi.

"Nije rad bio težak ali su zime bile surove i duge. Izveži ono breme sijena u pojatu pa na igranku i sjednike, tako su mladi živjeli", sjetno je kazala starica.

Ljeto  provodi sa bratom Bogdanom u Bijeloj, a zimi silaze u Nikšić. Prisjeća se Bogdan, inače inženjer metalurgije i magistar informatike, djetinjstva kada je starija sestra bila kao majka.

"Zapamtio sam kao dijete da smo bili na planini u kolibi, a roditelji negdje otišli, kada je neko rekao da prilazi medvjed. Koliba puna djece pa Anđa istrča, uze pušku i zarvori vrata iza sebe...Šklaparala je zatvaračom puške i tako medvjed ode na drugu stranu", naglasio je Bogdan.

Priča iz Bijele kod Šavnika je priča o dugom i bogatom životu ali i priča o bratskoj i sestrinskoj ljubavi.


Gojko Jovanović, Radio Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније