Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 07. 2018. 21:54 >> 21:38

MEMORIJAL U ROŽAJAMA

Istina o sudbini nestalih - dužnost svih

Planinskom trkom, koja je startovala sa gradskog trga u Rožajama, u kojoj je učestvovalo 30 takmičara i planinarskim pohodom na Hajlu, u kojem je učestvovalo oko 100 planinara i ljubitelja planine, završen je šesti Memorijal "Tragom nestalih – sjećanje na Halita Nurkovića".

Na taj način je obilježeno 19 godina od nestanka Halita Nurkovića, taksiste iz Rožaja koji je radeći svoj posao nestao na Kosovu 1999. godine.

U trci je učestvovalo 30 takmičara iz Crne Gore, BiH, Srbije, Albanije i Kosova. Učesnici su savladali uspon od 1.000 metara nadmorske visine.

Takmičari su se kretali stazom dugom 19,5 kilometara, koja vodi magistralom prema Kuli, a potom kroz šumarke i zaravni čarobnog planinskog kompleksa Hajle, gdje ih je na svakih četiri km. čekalo osvježenje.

Sigurnost trkača obezbjeđivala je policija i ekipa Doma zdravlja. Svi trkači su uspješno stigli do cilja kod planinarskog doma Grope na 2.014 metara nadmorske visine.

Prvi na cilj je stigao Mirko Martinoć, dok je u ženskoj konkurenciji prvo mjesto osvojila Tijana Stanišić.

Najmlađi učesnik trke imao je 17 godina, a najstariji 72. Organizatori su saopštili da su se uporedo sa trkačima na Hajlu popelo preko stotinu planinara, a nakon uspona su najuspješnijima dodijeljene medalje.

Prvog dana memorijala održana je gradska trka za dječake i djevojčice od 4 do 12 godina, koja je simbolično nazvana "Tragom budućnosti".

Memorijal organizuju šest kćerki nestalog taksiste koji žele da pošalju poruku da je utvrđivanje istine o sudbini nestalih tokom ratova devedesetih godina dužnost svih zemalja, a ne samo porodica žrtava.

F.Kalić, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније