Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ PR Centar ]

23. 07. 2018. 15:37 >> 15:23

MREŽA NVO

Obukom do kvalitetnije implementacije projekata

Nevladine organizacije (NVO) Omladinski kulturni centar iz Herceg Novog, Romska organizacija mladih Koračajte sa nama – Phiren amenca iz Podgorice i Građanski kreativni centar sa Cetinja učestvovale su u obuci o pravilima, procedurama i finansijskim upravljanjem projekata u cilju njihove uspješnije implementacije.

Te tri organizacije dobitnici su projekata u okviru Programa mentorske i finansijske podrške novih članica Mreže omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske, čiji je osnivač za Crnu Goru NVO Prima, a koji se sprovodi u okviru šireg istoimenog regionalnog projekta, uz podršku Evropske komisije.

Izvršna direktorica NVO Prima, Aida Perović Ivanović, kazala je da je danas treći dan obuke „Strateško planiranje, administrativna i finansijska implementacija projekta“, čija tema su finansije.

„Bavićemo se procedurama Evropske unije (EU) za vođenje projekata koje finansira Evropska komisija (EK), kao što je to slučaj sa ovim projektom. U fokusu nam je PRAG procedura sa jedne strane, dok sa druge strane želimo da podignemo naše kapacitete koji se tiču toga kako da skladištimo, arhiviramo dokumentaciju vezanu za projekte“, navela Perović Ivanović.

Prema njenim riječima, jedan od prvih problema koje su konstatovali tokom obuke, a sa kojim se organizacije suočavaju, jeste da male i srednje razvijene organizacije kakve su obuhvaćene Programom mentorske i finansijske podrške „imaju manir da u projektima planiraju veliki broj aktivnosti, a za veoma mali budžet“.

„Time bivaju prenatrpani i dolaze u situaciju da splašnjava motivacija da se bave ovim poslom, koji de fakto jeste humanitarni, ali se ne može raditi bez novca. Drugi problem koji smo uočili jeste da često postoje različita pravila za jednu istu stvar vezano za domaće zakonodavstvo ili pravila svakog posebnog donatora“, rekla je Perović Ivanović.

Predstavnik NVO „Romske organizacije mladih“, Elvis Berišaj, istakao je da trodnevna obuka ima veliki značaj za realizaciju budućih projekata i postizanje efikasnijih rezultata.

On je kazao da će ta organizacija, u okviru Programa mentorske i finansijske podrške novih članica Mreže omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske, sprovoditi projekat „Mladi za mlade“.

„Ovaj projekat se tiče jačanja kapaciteta mladih iz romske zajednice, ali i mladih iz neromske zajednice, da aktivno uzmu učešće u zajednici, kao i da uspostave saradnju sa lokalnim samoupravama“, pojasnio je Berišaj.

Predstavnica NVO Građanski kreativni centar, Milica Marković, ocijenila je da je obuka koju sprovodi NVO Prima značajna zbog implementacije budućih projekata.

„Cilj našeg projekta jeste osnaživanje mladih u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou, kao i uspostavljanje dijaloga sa lokalnim strukturama, kao i sa organizacijama koje se bave mladima“, kazala je Marković.

Projekat „Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku“ podržala je Evropska komisija kroz program IPA CSF, a koji vodi Fondacija Ana i Vlade Divac, u partnerstvu sa NVO Prima, organizacijom Partners iz Albanije, Asocijacijom za obrazovanje MLADIINFO INTERNATIONAL iz Makedonije i Fondacijom volontera zajednice iz Turske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније