Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

25. 07. 2018. 06:59   >>  06:44 2

VRIJEDNI RADULE

Od poljoprivrede kupio stan u Nikšiću

Nikšićanin Radule Ćorović nakon 10 godina rada u vojsci ostao bez posla. Vratio se na selo no, kaže, nikada nije zapostavljao imanje svojih predaka.

 

Radule drži krave, konje, pčele, prodaje raznovrsne proizvode i od sopstvenog rada i truda kupio je stan u Nikšiću. 

"I dok sam radio, ja sam ovo održavao i nijesam napuštao. Radio sam i dolazio s posla kući i od kuće išao na posao. Da sam ovo napustio, ko zna kako bi sve bilo, možda se ne bih vratio da nijesam sve ovđe imao, odakle bih ga kupio", priča Radule.

Ove godine kiša je uslovila da kosidba kasno počne, ali sa ljepšim vremenom, dolazi i više obaveza, objašnjava naš domaćin.

"Od ujutru od kako se ustane, ide se u štalu, muze se, radi se oko stoke. Sad kad se to završi, kosimo. Uzmeš kosu, ostaviš kosu, uzmeš vile, ostaviš vile, uzmeš grabulju i tako do uveče, onda ponovo oko krava", kaže Radule.

Ćorović ističe da je za broj grla koji ima potrebna velika količina sijena.

"Imam deset krava, jednu junicu, bika i dva konja. Treba mi 100 tovara sijena, to je minimum. Kosio sam jedan dio u Nikšiću, doćerao sam iz Nikšića nekih 40 tovara. Ovđe nešto imam, ali nemam dovoljno. Još ću morati da kupim", kaže on.

Sijeno najvećim dijelom priprema ručno: "Imam ovu malu ručnu kosačicu, nešto sa njom kosim, nešto ručno jer ovo je krševito, ima djelova gdje ne može da se ni ručnom malom kosačicom da se kosi, pa moram ručno".

Ranije je bilo mnogo drugačije, ističe Radule, on je još kao dječak naučio da kosi.

"Ja dok sam bio mali uz oca i brata sam naučio da kosim, plakao sam kad mi nijesu dali da kosim, a sad plačem što sam naučio da kosim. Do nazad desetak godina bilo je po 10-15 kosača. Dolazili su ljudi pomagali jedni drugima, a danas nema ko, ne možeš naći sve i da tražiš nekoga da ti pomogne u kosidbi", priča Radule.

Loši uslovi na selu odbijaju mlade, objašnjava naš sagovornik: "Ko će da ostane na selu, kad nema puta i vode? To su osnovni uslovi na selu, a mi ih nemamo. U komšiluku su sve babe, nema više đedova no samo babe, svo stanovništvo možeš na jednu ruku prebrojati. Ja sam najmlađi, a i meni je skoro 50 godina". 

Prije 15 godina Radule je na svoje imanje donio i pčele.

"Ove godine je kišovito, biće nešto meda, ali uglavnom bolje je nego prošle godine, jer prošle godine nijesam ni vrcao, nikako nije radila centrifuga. Ove godine biće bolje. Biće livadskog i lipovog meda kog je više ove godine", kaže Radule.

"Dobru robu vazda možeš prodati, ko uzme jednom, uzeće i drugi put. Od svega što ja radim može da se zaradi, ja sam stan u Nikšiću kupio od ovoga što sam zaradio sa 10 prstiju, ali to nijesam kupio za godinu dana, nego sam zarađivao godinama, jer u poljoprivrednoj proizvodnji nema brze zarade”, zaključuje Ćorović.

Dragana Šćepanović, RTCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније