Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

26. 07. 2018. 07:28 >> 07:22
2

CIJENJENO ZANIMANJE

Crnoj Gori fale zaštitari imovine i lica

Zanimanje zaštitar imovine i lica i dalje je deficitarno, traženo i cijenjeno na tržištu rada. Zbog toga je Zavod za zapošljavanje nezaposlenim licima omogućio besplatnu obuku, nakon čega će kandidati polagati ispit za dobijanje sertifikata.

 

Stručnu kvalifikaciju zaštitar upravo je u Policijskoj akademiji u Danilovgradu, dobilo 20 nezaposlenih. Nešto ranije završena je obuka za 55 nezaposlenih kod Organizatora obrazovanja odraslih Urban Protection Training Centar Montenegro.

“Krajem aprila potpisali smo ugovor sa Zavodom za zapošljavanje. Prepoznali smo ih kao značajnog partnera, s obzirom da su i oni imali sluha da prepoznaju da je zaštitar deficitarno zanimanje u oblasti bezbjednosti, a sagledali su i mogućnost da se kroz osposobljavanje omogućava nezaposlenom da pronađe posao”, kaže direktor Policijske akademije Boban Šaranović za Dnevne novine.

Policijska akademija je prva ustanova u Crnoj Gori koja ima licencu za obrazovanje odraslih, odnosno za osposobljavanje zanimanja zaštitara, gdje je od 2010. godine obuku prošlo više od 2.000 lica.

Obuka za zanimanje zaštitar traje 25 do 28 radnih dana i izuzetno je zahtjevna. Pravo da pohađaju kurs imaju osobe sa najmanje trećim ili četvrtim stepenom stručne spreme.

Osam oblasti obrađuju predavači sa Policijske akademije, ali i saradnici iz Uprave policije i drugih oblasti. Oni uče pravne aspekte, vrlo bitni su i zakoni.

Po Ugovoru o programa obrazovanja za sticanje stručne kvalifikacije zaključenom između Zavoda za zapošljavanje i Organizatora obrazovanja odraslih Urban Protection Training Centar Montenegro obuku za zanimanje zaštitara, u maju je pohađalo: 15 nezaposlenih iz Podgorice, devet iz Područne jedinice Bar, pet iz Herceg Novog, devet iz Bijelog Polja i Mojkovca, 10 iz Rožaja i 15 polaznika iz Berana.

Nakon pet nedjelja teorijske i praktične obuke slijedi provjera znanja. Ukoliko kandidati polože dobijaju sertifikat. Nakon sertifikata, po Zakonu o zaštiti lica i imovine i pravilnicima, ta lica su dužna da podnesu zahtjev za dobijanje dozvole za rad u administraciji unutrašnjih poslova. Ministarstvo unutrašnjih poslova organizuje polaganje stručnog ispita. To je uslov da se dobije dozvola za rad. Kandidate ispituju komisije formirane od strane Ministarstva. Ispiti su iz svih osam oblasti i tek kada polože taj ispit oni dobiju dozvolu za rad, koja važi pet godina

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније