Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

26. 07. 2018. 20:55   >>  20:45 5

DARMANOVIĆ PORUČIO

U borbu protiv terorizma uključiti religijske zajednice

Princip poštovanja slobode vjeroispovijesti predstavlja jedno od fundamentalnih vrijednosti demokratskih političkih zajednica, poručio je šef diplomatije Srđan Darmanović u Vašingtonu.

„U vremenu kada se, u ime religije, ljudsko dostojanstvo narušava na različite načine u zemljama širom svijeta, neophodno je konstantno ukazivati na značaj poštovanja i zaštitu religijskih sloboda, kao osnovnih vrijednosti svakog savremenog društva, ocijenio je Darmanović, na prvoj Ministarskoj konferenciji za unapređenje vjerskih sloboda koja je organizovana u Vašingtonu na inicijativu državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majkla Pompea.

On je istakao da je, imajući u vidu da ideologizacija religije predstavlja jedan od ključnih uzroka razvoja nasilnog ekstremizma i terorizma, u cilju njihovog suzbijanja neophodna intenzivna saradnja svih zainteresovanih strana uključujući religijske zajednice.

Na Konferenciji je potvrđena i posvećenost Crne Gore međunarodnim obavezama u oblasti zaštite i promocije slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja.

„Podrška unapređenju slobode vjeroispovijesti je na liniji djelovanja Crne Gore na međunarodnom planu, posebno imajući u vidu dostignuti nivo razvoja normativnog poretka i pravnih garancija ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, te daljeg prioritetnog angažmana na njihovoj dosljednoj primjeni“, kazao je crnogorski šef diplomatije.

Dodao je i da je, uz uvjerenje da se ova oblast može dodatno unaprijediti, u Crnoj Gori u toku rad na novom Zakonu o vjerskim pravima i slobodama koji će dodatno ojačati i zaštiti punu slobodu vjeroispovijesti u našoj državi.

Konferencija je okupila ministre vanjskih poslova, druge visoke zvaničnike, predstavnike međunarodnih organizacija, religijske lidere i predstavnike civilnog društva iz preko 80 država.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније